23948sdkhjf

Skudd for baugen for karbonfangst

Høyre og Frp kutter kraftig i pengestøtten til karbondioksidrensing i forslaget til neste års statsbudsjett. Svært skuffende, mener Norsk Industri.
NHOs største landsforening legger ikke fingrene imellom når den kommenterer Solberg-regjeringens enorme kuttforslag i støtten til karbonfangst og -lagring.

Skaper stor usikkerhet
Norsk Industri syns at regjeringen «i forslaget til statsbudsjett 2018 skaper stor usikkerhet om satsingen på karbonfangst og -lagring. I realiteten fjernes satsingen på fullskalaanlegg for karbonfangst ved at bevilgningen reduseres fra 360 til 20 millioner kroner».

- Svært skuffende
- Dette er svært skuffende og et skudd for baugen overfor en næring som er svært offensiv og viser vilje til å ta ansvar, kommenterer administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

Industrien har som kjent gjennomført store reduksjoner i klimagassutslippene siden 1990. Nå ønsker den å fjerne resten av utslippene. Landets prosessindustri har satt seg djerve mål og viser i sitt veikart at det er mulig å øke verdiskapingen, samtidig som utslippene reduseres til null i 2050, mener Norsk Industri.

Trenger fullskala verdikjede for fangst
En viktig forutsetning for å nå målet, er at Norge får etablert en fullskala verdikjede for fangst, transport og lagring av karbondioksid, mener Lier-Hansen.

Industribedriftene Yara og Norcem har kommet langt i sin planlegging av fullskala fangstanlegg. Også forbrenningsanlegget på Klemetsrud er godt i gang med sitt prosjekt. Progresjonen har vært god og dialogen med Gassnova og Olje- og energidepartementet konstruktiv. Helt til nå, poengterer Norsk-Industri-direktøren.

Ingen god nyhet for industrien
- Nå settes all innsatsen i spill. Industrien trenger kontinuitet og kan ikke holdes med prat og utsettelser. Dette er internasjonale konsern som har vist vilje til å satse, men det er grenser for hvor stor tålmodighet vi kan forvente at de skal vise. Dette er ingen god nyhet for industrien og klimaet, understreker Lier-Hansen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.162