23948sdkhjf

Maritimt avfall forsøpler Barentshavet

Det ligger over 100 millioner store og små «søppelbiter» på bunnen i Barentshavet. Mye er gammelt fiskeutstyr.
Den samlede vekten er anslått til 79.000 tonn, skriver Havforskningsinstituttet i Bergen på sine hjemmesider og viser til en ny publikasjon, basert på analyser av videoopptakene fra bunnkartleggingsprosjektet MAREANO.

Ikke jevnt fordelt
Søppelet er ikke jevnt fordelt på havbunnen. Mesteparten er observert i to typer områder: der det er mye næringsaktivitet på overflaten og der bunnen består av et spesielt landskap som «fanger» søppelet.

- Vi ser tydelig at det er en opphoping av søppel i enkelte landskapstyper på havbunnen. Spesielt i dype daler og raviner blir avfallet liggende fordi det ikke kan fraktes videre med strømmene, siteres Lene Buhl-Mortensen, forsker ved Havforskningsinstituttet.

Forsøplende fiskere?
Også der det er mye fiskeriaktivitet, kan forskerne observere mye søppel på bunnen.

- Vi observerte svært mye søppel i områder med høy fiskeriaktivitet på sokkelen utenfor Møre og Romsdal. Det meste var ødelagt fiskeutstyr. Enkelte steder noterte vi opp til 6.000 søppelobservasjoner per kvadratkilometer. Dette er ekstremt mye, til sammenligning er det vanlig å få 230 søppelobservasjoner per kvadratkilometer på kontinentalsokkelområder i Europa, fremhever Lene Buhl-Mortensen.

Forsøplingen av havet vil være et av temaene på Mareano-konferansen som arrangeres 18. oktober i Oslo.

LES OGSÅ: Havavfall blir ettertraktet vare
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062