23948sdkhjf

Markedsrapport: Prisøkning på industrimaterialer ventet

Det er ventet en prisøkning på materialer og en svakere norsk krone, skriver Astrup AS i sin markedsrapport for oktober.
Etter en periode med økte priser på industrimetallene på London Metal Exchange i tredje kvartal registrerer Astrup AS et høyere prisnivå i årets siste kvartal på mange materialer.

Økonomisk bedring globalt
Det er mange positive tegn i den globale økonomien. Europeisk økonomi har lenge vært i bedring. Nå tyder mye på en sterkere vekst i Asia også etter noen svakere år. Den asiatiske utviklingsbanken oppjusterte sist uke vekstanslaget for inneværende år til 5,9 prosent for de 45 fremvoksende økonomiene i Asia.

Økt forbruk av stål og metall
Omfattende investeringer i infrastruktur som motorveier og jernbane er positivt for forbruket av stål og metaller. Norsk PMI kom på 52,5, mens den svenske bykset opp til 63,7. Den norske kronen har «mot alle odds» på ny svekket seg og vi ser 9,40 for én euro i dag. Selv dollaren er tilbake over åtte kroner. Dette vil selvsagt påvirke prisutviklingen på råvarer, skriver Astrup AS videre i sin månedsrapport.

Orkan sørget for høyere stålpriser
Orkanen Harvey har gitt kraftige kostnadsøkninger for verdens stålindustri etter som en av verdens største produsenter av grafitt elektroder i Texas er satt ut av spill. Et allerede stramt marked grunnet kinesisk stålindustri som stadig møtes med nye miljøkrav, har reagert med å løfte prisene på grafitt-elektrodene med 300 prosent siden nyttår. Denne kostnadsøkningen greier ikke stålverkene å ta opp. Mange har derfor innført et spesifikt pristillegg så lenge situasjonen vedvarer.

Lange leveringstider for aluminium profiler
Leveringstidene er fortsatt lange på aluminium profiler. Med god fart i europeisk økonomi generelt og i bilindustrien spesielt, gir det god etterspørsel etter ekstruderte produkter.

Også på tynnplater har markedet strammet seg. Arconic har nå levering i desember fra sitt verk i Ungarn, mens Hydro er stort sett fullbooket i år.

På rustbestandige plater er det mye bedre kapasitet og relativt god tilgang på materialer. Outokumpu har 4-6 uker leveringstid på de ulike valseverkene. På stangstål er det fortsatt veldig lange leveringstider på spesialiteter, mens det er brukbar tilgang på standardmaterialer fra lager.

Les hele månedsrapporten HER .
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078