23948sdkhjf

Nytt pelagisk anlegg til 250 millioner

Oppdrettsselskapet Global Egersund AS planlegger et nytt pelagisk produksjonsanlegg på Eigerøy i Egersund. Prislapp: mellom 250 og 270 millioner kroner.
Den nøyaktige summen er vanskelig å slå fast, i og med at utstyret til anlegget ennå ikke er valgt, sier Jan Otto Hoddevik, én av grunnleggerne og eierne av Global Egersund AS og Global Fish AS, til metalsupply.no. Fabrikken skal stå klar til bruk allerede i september neste år, opplyser han.

Pelagisk er betegnelsen som brukes om det som har med åpne vannmasser å gjøre, til forskjell fra kysten eller havbunnen. Vann i hav eller innsjøer som ikke er nær kyst, strand eller bunn, er pelagisk. 

- Anlegget signaliserer et grønt skifte som samtidig vil øke lønnsomheten, understreker Hoddevik.

I forrige uke inngikk Global Egersund og Eigersund kommune en leieavtale for tomta på 99 år. Planen for det nye anlegget er kommet langt, og skal etter planen tas i bruk neste høst.

40 prosent lavere driftskostnader
- Vi vil få et anlegg som har 40 prosent lavere driftskostnader enn konvensjonelle anlegg. Blant annet kutter vi ut transportbånd. Fisken skal føres i land gjennom tromler som delvis er fylt med vann. Det sikrer mer skånsom transport, kjøligere råstoff og høyere kvalitet. Og det sparer energikostnader, fortalte Hoddevik da planene for det nye produksjonsanlegget ble lagt fram.

Tilpasset dagens produksjonsmåte
Det planlagte anlegget vil bli på 14.000 kvadratmeter og få en kapasitet på 1.200 tonn i døgnet. Det vil kunne lagres 17.000 tonn med fisk i fabrikken, opplyser Hoddevik.

- Fartøyene som leverer blir større, spesielt de utenlandske. Med vårt nye anlegg skal vi kunne tømme selv de største båtene på under to døgn. Det er minst 25 år siden det ble laget et helt nytt pelagisk anlegg i Norge. Vi har designet det vi mener er et optimalt anlegg, tilpasset dagens behov. Med unike transportløsninger vil vi kutte ut truck som transportmiddel i produksjonen. Normalt ville et slikt anlegg hatt 16 trucker i drift, forklarer Jan Otto Hoddevik nærmere.

En av landets fremste fiskerihavner
I år og neste år investeres det for over 800 millioner kroner i nye anlegg knyttet til fiskerinæringen i Eigersund. Det er summer ingen andre kommuner er i nærheten av, sier en synlig stolt Hoddevik.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094