23948sdkhjf

Vind kan dekke 30 prosent av Europas strømbehov

Vindenergi kan dekke opptil 30 prosent av Europas strøm innen 2030, viser en fersk rapport.
I sin nye rapport «Outlook to 2020 and Scenarios for 2030» skriver WindEurope at Europa kan være på rett kurs for en gjennomsnittlig installasjon av en vindkraftkapasitet på 12,6 gigawatt i året frem til 2020.

Slår spådommen til, vil vindkraft passere vannkraft og utgjøre 16,5 prosent av Europas elektrisitetsbehov. Ifølge rapportens prognoser kan vindkraft komme opp i 323 gigawatt innen 2030. I så fall vil den utgjøre 30 prosent av Europas strømproduksjon, mener enerWE, energibransjens digitale kanal.

Mange forutsetninger
Regnestykket forutsetter imidlertid både massiv nybygging og at eksisterende vindparker rustes opp og oppgraderes. Dette forutsetter igjen at myndighetene i EU og i de enkelte europeiske landene legger til rette for denne utbyggingen gjennom støtteordninger, samt at infrastrukturen bygges ut.

Sistnevnte er for eksempel et problem for Norges vindparker i Finnmark der overskuddsstrøm måtte dumpes fordi nettet ikke hadde nok kapasitet til å sende overskuddsstrømmen til andre deler av landet – eller til utlandet, påpeker enerWE.

Fortsatt for dyr
Vindkraft er avhengig av en pris på 55-60 øre/kWh for at det skal gå rundt. Det er nesten dobbelt så mye som norske strømkunder betaler i dag.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078