23948sdkhjf

Overtakelse av Sapa godkjent

Konkurransemyndighetene har godkjent Orklas salg av sin eierandel i aluminiumselskapet Sapa til Norsk Hydro.
Hydros overtakelse av Orklas 50 prosent eierandel i Sapa er blitt godkjent av alle konkurransemyndigheter som kreves før gjennomføring. Hydro og Orkla forventer derfor å gjennomføre transaksjonen på eller rundt den 2. oktober 2017, skriver Hydro i en pressemelding.

Verdsatt til 27 milliarder
Prisen på eierandelen tilsvarer en samlet verdi på Sapa på 27 milliarder kroner på gjeldfri basis, og Hydro betaler kontant, skrev Dagens Næringsliv i starten av juli. Orkla får en ren gevinst på fem milliarder kroner etter salget, og vil dele ut et ekstraordinært utbytte på fem kroner per aksje.

– Etableringen av Sapa JV har vært en suksesshistorie, og med Hydro som eier, får Sapa en god industriell plattform for videre utvikling. For Orkla er salget en naturlig konsekvens av vår strategi om å bli et rendyrket merkevareselskap», uttalte Orklas konsernsjef Peter A. Ruzicka i sommer.

Hydro blir verdensledende
Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg er godt fornøyd med å få hele kontrollen over Sapa.

– Hydro bekrefter nå sin posisjon som verdens ledende, integrerte aluminiumselskap, sa han i juli.

Hydro regner med synergier på 200 millioner kroner i år, hovedsakelig innen omsmelting og resirkulering. Sapa vil bli et nytt forretningsområde i Hydro-konsernet som med dette får mer enn 35.000 ansatte og virksomhet i rundt 40 land.

Verdens største aluminiumsselskap
Da Orklas og Hydros selskaper innen pressede aluminiumsprodukter gikk sammen i Sapa i 2013, var partene enige om et treårig tvangsekteskap der hver eide 50 prosent. Dermed skapte de verdens største selskap for pressede aluminiumsprodukter som lager alt fra brusbokser (som til Red Bull for eksempel) til bygningslister. 

NB! Egil Hogna, nåværende direktør i Sapa som blir å finne i Hydros konsernledelse etter overtakelsen, har i dag kjøpt 20.000 aksjer i Hydro til 57,36 kroner per stykk. Ny beholdning er 20.000 aksjer, skriver Norsk Hydro i en pressemelding.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11