23948sdkhjf

Nytt slakterianlegg god butikk

Det finnes i dag fire lakseslakterier i Norge, med en skiftkapasitet som tilsvarer ti vogntog. Konsulentfirmaet Rambøll utreder nå et slakteri med en kapasitet på 15 vogntog per skift.
Økende behov for slaktekapasitet, hygienekrav og fokus på dyrevelferd fører til at mange norske slakterier må gjennomgå omfattende utbedringer. Moderne prosessteknologi og detaljert prosjektering muliggjør dette, skriver NTB.

Kan ikke oppgraderes lenger
De siste 30 årene har antall slakterier i landet falt fra 250 til 46. Samtidig som antallet synker, er det stadig økende krav til effektivitet. Fra 2007 til 2017 har antall slakterier som produserer mer enn 60.000 tonn økt fra ett til seks. Mange av slakteriene er i samme periode blitt oppgradert ved å skifte ut enkeltkomponenter, og ved mindre arealutvidelser. Rambøll ser i sine analyser at enkelte slakterier ikke lenger kan oppgraderes på en lønnsom måte.

- Det kan være mye å spare på å investere i et nytt slakterianlegg, mener Eskil Forås.

Les også: Fosen bygger Aquatraz

Han leder ekspertgruppen til Rambøll innen akvakultur for Midt- og Nord-Norge. Rambøll leverer analyser som synliggjør om det lønner seg å rehabilitere eller heller bygge nytt. Teknologi og logistikk er sentrale elementer for å holde både investerings- og driftskostnader nede.

Krav til økt kapasitet og effektivitet
Trenden er økt kapasitet og effektivitet, for eksempel innen produksjon, vedlikehold og rengjøring av anleggene. I tillegg er kundene opptatt av å bygge slakterier som gir mulighet for fremtidig utvidelse, både når det gjelder kapasitet og videre bearbeiding. Et topp moderne slakteri kan riktignok koste mellom 300 millioner opp mot én milliard kroner, men dette kan være vel anvendte penger, understreker Forås.

En viktig forutsetning for et vellykket og velfungerende prosessanlegg er kompetent planlegging og gjennomføring på alle områder, poengterer han.

Fakta om Rambøll
Rambøll er en globalt rådgivningsaktør innen olje og gass, bygg og arkitektur, transport, energi, vann, miljø og helse, og ledelsesrådgivning. I Norge har firmaet 1.500 medarbeidere, fordelt på 16 kontorer.
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Redaksjonen anbefaler

Send til en kollega

0.109