23948sdkhjf

Markedsrapport: Prisen på industrimetaller øker

Prisen på råmetallene har gått opp i årets siste sommermåned.
Ifølge den månedlige markedsrapporten fra Astrup har prisen på råmetallene på London Metal Exchange (LME) steget her på slutten av sommeren.

Med en vikende dollar (- 13 prosent mot Euro hittil i år) har alle industrimetallene, med unntak av tinn, løftet seg på LME i august.

Betydelig løft for aluminium
Aluminium har løftet seg betydelig. Prisen passerte 2.100 dollar sist uke, og nikkel nådde 12.000 dollar per tonn på fredag. En styrking av kronen sist uke kompenserer noe for de økte prisene. Gjennomsnitt for norsk krone mot Euro ble 9,32 i august. Norsk PMI for august kom på sterke 55,7 – imidlertid noe lavere enn rekordnoteringen i juli.

Det høye nivået signaliserer sterk økning i industriaktiviteten, og en klar vekst fra andre kvartal. Også i EU synes optimismen i industrien å være god med en samlet PMI på 57,4 for august. Den sterke Euroen bekymrer den europeiske sentralbanken som trolig vil gjøre grep for å svekke den europeiske valutaen. Den usikre situasjonen i Tyrkia synes å flytte råvareleveranser tilbake til Europa, dette ser vi spesielt på ekstruderte produkter i aluminium.

Lange leveringstider
Leveringstidene har strukket seg veldig på aluminiumprofiler. Positiv utvikling i Europeisk økonomi, bra fart i bilindustrien og nevnte flytting fra tyrkiske produsenter er medvirkende årsaker til at flere pressverk har opp til 12 ukers leveringstid. På plater er enkelt verk fullbooket i år, men de fleste kan levere standard aluminiumplater og -bånd på åtte uker. På rustbestandige plater er det bedre kapasitet, og relativt god tilgang på materialer. På stangstål er det fortsatt veldig lange leveringstider på spesialiteter, mens det er brukbar tilgang på standardmaterialer fra lager.

Med økningene på molybden og nikkel blir det ytterligere stigning i legeringstilleggene på rustbestandige materialer til oktober. Den kraftige økningen på LME i slutten av august kom så sent at den ikke gjorde utslag i september. På kobber plater og bånd ligger Aurubis fremdeles på om lag 12 ukers levering, tilsvarende har MKM på skinner. Gjennomsnittsprisen på kobber steg med 2,30 kr/kg i august. Skrotprisen på stål gikk også opp i september til 2.692 kr/tonn for 520M. I plast ser vi økte leveringstider og priser på polykarbonat og akryl.

Markedsrapporten kan ses her .
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
138 hos Easee permitteres
Fortsatt nedgang i råstål-produksjonen
Hydro leverer aluminium med nær null karbonfotavtrykk
iTec utvider mot vest med oppkjøp
Rec Solar starter opp igjen
Norautron-sjefen: - Verst for de som blir berørt
Andre Nordiske Medier
PlastForum NO
Maskinregisteret
Tungt

Send til en kollega

0.11