23948sdkhjf

Norsk industri: Eksport av varer øker

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at norsk eksport utvikler seg positivt.
Ifølge Norsk Industri har fastlandsbedriftenes eksport av varer økt med 6,4 prosent til 206,8 milliarder kroner i første halvår. Sverige er det viktigste eksportmarkedet, fulgt av Nederland og Storbritannia. Deretter følger USA og Tyskland.

Dette viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Veksten i eksportinntektene for fastlandsbedriftene skyldes både økt volum og økte priser på viktige produkter.

Nord-Amerika og Europa best
Eksportmarkedene utvikler seg best i Nord-Amerika (+19 prosent) og Europa (+8 prosent), mens det er en liten økning til markedene i Sør-Amerika og Asia. Eksporten til landene i Afrika faller med blant annet en halvering av eksporten til Angola i første halvår.

Eksporten i først del av 2017 økte til de fire største eksportmarkedene, mens den var om lag uendret til Tyskland. Eksporten til de fem største markedene er variert og avspeiler bredden i fastlandseksporten fra fiskeprodukter, via maskiner, skipsutstyr og metaller til raffinerte petroleumsprodukter.

Kinesisk nedgang
Vareeksporten til Kina består i stor grad av silisium og andre kjemiske produkter og utstyr til skip og borerigger. Eksporten til Kina går fortsatt ned (11,1 prosent i første halvår), selv om det er noe vekst i eksporten av fiskeprodukter hittil i år.

Størst eksportvekst til Russland
Størst vekst i eksporten er det til Russland med en økning i første halvår på 50 prosent - eksporten har passert en milliard i årets seks første måneder. Eksporten til Russland har gått kraftig tilbake de siste årene, og veksten i år skyldes maskiner og utstyr til fiskebåter og fiskeriformål.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094