23948sdkhjf

Norsk oljebransje bør avvikles

Norge bør lede an i klimakampen med en styrt avvikling av norsk oljebransje, ifølge en fersk rapport. Oljebransjen mener imidlertid ikke at dette er realistisk.
Klimalobbyistene i Oil Change International mener Norge bør gå foran og vise at noen land klarer å la noe av sin olje og gass bli liggende i bakken for å nå de globale klimamålene. Konkret vil de stanse nye lete-lisenser og gjøre en styrt avvikling av produksjonen. Det viser en fersk rapport ifølge e24.no.

Rapporten «The Sky's Limit: Norway» er forfattet av klimaaktivistene i Oil Change International med støtte fra norske miljøvernorganisasjoner.

Rapporten tar til orde for en idé som blant andre Miljøpartiet De grønne tidligere har lansert: En stans i utlysningene av nye lete-lisenser, og en styrt avvikling av oljeproduksjonen.

Rapporten er utarbeidet med støtte fra Greenpeace, WWF, Kirkens Nødhjelp, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.

- Norske politikere må ta ansvar og vise vei for en kontrollert nedbygging av fossil energiproduksjon, sier leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet til e24.no.

Ikke realistisk
Direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass sier at Paris-avtalen forutsetter videre produksjon av olje og gass, men på et lavere nivå enn i dag. Han avviser en styrt avvikling av norsk oljenæring.

- Det er ikke realistisk, i den forstand at verden kommer til å trenge svært mye olje og gass også innen togradersmålet, sier Schjøtt-Pedersen til e24.no og fortsetter:

- Når de ber om nedtrapping av produksjonen i Norge, ber de i realiteten om at produksjon skal flyttes til land med høyere utslipp.

Norsk olje og gass har tidligere gjort beregninger som viser at en stans i nyinvesteringer i oljebransjen vil kunne gi staten 70 milliarder kroner mindre å rutte med per år.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.363