23948sdkhjf

Reduserer torskekvota med 20 prosent

Torskekvoten i Barentshavet blir mindre neste år. Det internasjonale havforskingsinstituttet, ICES, tilrår en totalkvote på 712 000 tonn, som er en nedgang på 20 prosent.
De siste årene har det vært svært stor bestand av nordøst-arktisk torsk, med påfølgende stor totalkvote. Gytebestanden hadde en topp i 2014, men har siden gått tilbake. Totalkvoten for 2017 er på 890 000 tonn og blir redusert til 712 000 tonn for 2018.

– Det var ventet at ICES ville tilrå reduksjon i torskekvoten for neste år. Det har vært svært mye torsk de siste årene, men samtidig er det registrert mindre fisk i de kommende årsklassene. Vi må derfor belage oss på at det kan bli reduksjoner i kvotene også fremover. Selv med denne reduksjonen i kvoten er det ingen tvil om at det er bra med torsk i Barentshavet, sier Gjert Dingsør, ressursforsker i Fiskebåt.

Også for nordøst-arktisk hyse tilrår forskerne at kvoten blir redusert med 13 prosent, som gir en totalkvote på 202 305 tonn i 2018. ICES advarte i fjor om at det var stor usikkerhet i estimatene av gytebestanden, noe som også vises igjen i en moderat nedskriving og utflating av toppen på gytebestanden.

For nordøst-arktisk sei gir forskerne råd om å øke kvoten med 15 prosent.

Les også: Fiskebåt grunnstøtte

– Gytebestanden hadde en foreløpig topp i 2016, og skal den økes ytterligere er det avhengig av innkommende årsklasser, som er vanskelig å få målt, sier Dingsør.

Les også: Fiskere i konflikt med havvind

For de andre arktiske fiskeslagene er det mindre endringer.

Det er norske og russiske havforskere som henter inn grunnlagsdata som ligger til grunn for å kvoterådene.
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Redaksjonen anbefaler

Send til en kollega

0.109