23948sdkhjf

Råvarekommentar: Ny sterk PMI, svak norsk krone og metallpriser på rimelig høyt nivå.

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Innkjøpssjefsindeksen norsk PMI kom på 54,7 i april, marginalt ned 0,1 fra det høye nivået i mars- som var det høyeste nivået på fem år. Stadig litt lysning i offshore og fortsatt svak norsk krone er gunstig for industrien. Handelsbanken sier i en kommentar i dag at de hadde ventet veksten skulle komme tilbake, men at den ser ut til å komme raskere enn ventet. Hydro kom med resultat for 1. kvartal på fredag som skuffet markedet. Det er råvaresiden som skuffer, samt driftsproblemer på et valseverk. Datterselskapet Sapa derimot gjør det meget bra med vekst i Europa og høyere priser på sine ekstruderte produkter. Hydro har oppgradert sine forventninger til økt produksjon og økt forbruk av aluminium i år til 4-6 % og tror markedet vil være rimelig i balanse. Det store spørsmålet er hva som skjer i Kina og deres beslutning om å redusere produksjonen i 28 byer i vintersesongen.

Eirik Melle i Danske Bank mener klimakampen i Kina trappes opp og at det kan bli manko på aluminium i starten av 2018. Kronen spås sterkere, men har svekket seg vel en prosent mot Euro i april. DNB Markets kom med en oppdatert prognose sist uke som sier en Euro vil koste 8,90 i juli og 8,60 om et år. Mye avhenger av oljeprisen som har svekket seg i april, men er fortsatt over 50 dollar per fat. Råvarene på LME har også gått noe tilbake i april, nikkel er ned ca. 5 %. Kobber er også marginalt ned, mens primær-aluminium steg 30 dollar per tonn.

Det er en litt blandet utvikling i leveringstidene på de ulike materialene. På rustbestandige plater og coil har det blitt noe kortere ledetider fra Outokumpu, mens Acerinox er som før. På stangmaterialer er det lange leveringstider på nyproduksjon. En noe synkende pris på nikkel har nok gitt litt avventende booking fra en del distributører på standardmaterialer. Legeringstillegget gikk noe ned fra april til mai, forventer ingen store endringer til juni. På aluminium er det mere «trøkk» i markedet, Hydro booker eksempelvis uke 35 for plater på Karmøy nå. Hos der øvrige valseverkene er det mer normale ledetider på 6-10 uker. Pressverkene har god etterspørsel, leveringstidene har økt ytterligere på flere materialer og bearbeidingsprisene er noe på vei opp. Prisen på kobber sank marginalt i april og gjennomsnittsprisen endte på 52,36.- kr/kg. Skrotprisen på stål gikk noe ned til 2205.- kr/tonn for 520M, leveringstidene fra Ovako Imatra er nå september. Det er fortsatt prispress oppover på plast halvfabrikat, og leveringstidene er økende.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094