23948sdkhjf

Optimismen tilbake på Vestlandet

Rogaland fører an når Vestlandsindeks 1/2017 viser at bedrifter på Vestlandet melder om en positiv utvikling de siste tre månedene. Det oljetunge fylket er nå på samme nivå som de andre fylkene i regionen.
– Vi kan konstatere at alle piler nå peker opp for oljefylket og det er en sterk nedgang i antall bedrifter i fylket som venter å nedbemanne det kommende halvåret, forteller konserndirektør Ragnhild Janbu Fresvik i Sparebanken Vest i en pressemelding.

Bedriftene i Rogaland melder også om bedring i etterspørsel, investeringer, sysselsetting og lønnsomhet.

– Vi må tilbake til tidspunktet oljenedturen startet før vi finner resultatindeksen på samme nivå. Dette kan indikere at kostnadsomstillingen i regionen er på god vei og at oljerelaterte virksomheter nyter godt av bedringen i oljeprisen, forteller Janbu Fresvik.

For første kvartal 2017 viser Vestlandsindeks, som er en undersøkelse blant 700 bedriftsledere utarbeidet av Sparebanken Vest og Respons analyse, en samlet resultatindeks på 60,5 og en forventningsindeks på 65,7. Resultatindeksen viser bedriftenes opplevelse av markedssituasjonen de siste tre måneder mens forventningsindeksen viser bedriftenes forventninger til markedssituasjonen de neste seks måneder. Tilsvarende tall for første kvartal 2016 var 57,9 og 59,8.

Eksportmarkedet venter økt etterspørsel
Siden Vestlandsindeksens oppstart i 2012 har etterspørselsindeksen vist seg å være en viktig driver i konjunkturutviklingen på Vestlandet.

- Det er særlig mellomstore bedrifter som har opplevd størst vekst i etterspørselen. Dette kan være et tegn på at små og mellomstore bedrifter har kunnet omstille seg raskere enn større selskaper under oljenedturen på Vestlandet, sier konserndirektøren.

- Statistisk Sentralbyrå meldte at eksporten hadde utviklet seg negativt i 2016, primært på grunn av redusert eksportverdi på olje & gass. Det er derfor gledelig at vi nå, på tross av styrket kronekurs, ser at det er selskaper som eksporterer varer som har gjort det godt de siste tre månedene, legger Janbu Fresvik til.

Norwell er en middels stor eksportør av norsk laks og ørret som ble etablert i 1996 og med hovedkontor i Florø. Selskapet er eid 70% av oppdrettere og 30% av ansatte.

- Etterspørselen etter norsk laks og ørret er sterk. Det gjenspeiles i form av høy betalingsvilje på produktet. Mens prisene i 2013-2015 har vært på pluss/minus 40 kroner per kilo, så ble gjennomsnittsprisen i 2016 på 63,15 kroner. Grunnen til prisøkningen er myndighetsregulert, sier daglig leder Ingrid Kassen i Norwell.

Selskapet ser for seg økt eksport også i tiden fremover.
– Norsk laks og ørret har et godt rykte på seg. Norsk opprinnelse er i seg selv et varemerke med god klang, og da spesielt i det asiatiske markedet. Grunnet sterk økning i pris ser vi for oss en endring i eksporten fra EU og mot Asia. Får vi normalisert markedstilgangen til Kina ser vi helt klart for oss nye muligheter og et interessant marked, forteller Ingrid Kassen.

Vestlandsbedriftene ønsker å investere
Lav investeringsvilje har vært en av hovedfunnene i de foregående utgavene av Vestlandsindeksen, noe som har skapt bekymring knyttet til fremtidig vekstevne i regionen. I Vestlandsindeks 1/2017 ser imidlertid forventninger om ytterligere økt etterspørsel ut til å gi positive ringvirkninger.

– Forventningsindeksen for investeringer er på sitt høyeste nivå på fire år. Vi ser at optimismen er bredt fordelt mellom de ulike bransjene. Av de spurte melder en av tre bedrifter at de ønsker å øke investeringene de neste seks månedene. Gjennom 2016 så vi at flere av våre bedriftskunder avventet investeringer, og akkumulerte opp kapital. Dette ser vi igjen i porteføljeutviklingen vår med god innskuddsvekst og lavt stabilt trekk på kredittrammer. Med økt etterspørsel, og bedre fremtidsutsikter er det derfor grunn til å tro at flere bedrifter har både god evne og vilje til å øke investeringsnivået i 2017, sier Ragnhild Fresvik.

Etter kraftig fall i investeringene på norsk sokkel gjennom 2015 og 2016, viser Vestlandsindeks 1/2017 at også andelen bedrifter knyttet inn mot olje- og gassnæringen ser ut til å øke investeringene

– Dette sammenfaller med sist investeringstelling fra SSB som viser bedring i prognoser for investeringsnivået for olje & gass næringen i 2017 sammenlignet med prognoser fra fjerde kvartal i fjor. Anbudsaktiviteten i ledende undernæringer som seismikk er også i ferd med å ta seg opp, noe som kan være et tidlig tegn på at aktivitetsnivået er i ferd med å snu, avslutter Ragnhild Janbu Fresvik.

Andre interessante funn i undersøkelsen
52% sier etterspørselsutviklingen har vært positiv siste tre måneder, mot 45% i samme kvartal i 2016. 12% sier etterspørselsutviklingen siste tre måneder har vært negativ mot 18% i fjor.
61% forventer positiv utvikling i etterspørselen neste halvår, opp fra 46% for ett år siden.
26% venter å øke antall årsverk neste seks måneder, mens 5% vil redusere. I 4. kv 2016 var de samme observasjonene hhv 20% og 7%.
Fordelt på de ulike fylkene venter 4% av Rogalandsbedriftene å redusere årsverk neste seks måneder, 3% av Hordalandsbedriftene, 6% av bedriftene i både Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Det er nedgang for alle fylker fra 4. kv 2016 med unntak av Sogn og Fjordane, der det er en marginal økning.
21% sier de har økt investeringene siste 3 måneder, mens 6% sier de har redusert investeringene. I 4. kv 2016 var de samme observasjonene hhv 20% og 9%.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078