23948sdkhjf

Økt gassutvinning fra Ormen Lange

Oljedirektoratet har gitt samtykke til oppstart for utvidelsen av gassanlegget på Nyhamna i Møre og Romsdal
Med dette kan utvinningen fra Ormen Lange-feltet i Norskehavet øke med 25-30 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass, melder oljedirektoratet.

Oppgraderingen som også er kalt Nyhamna expansion – består av to hoveddeler. Den første er utvidelsen av gassanlegget og omfatter landbasert kompresjon av gassen fra Ormen Lange. En ny kompressor opprettholder gasstrykket på Nyhamna etter som trykket i reservoaret synker.

Den andre delen omfatter eksport- og prosessfasiliteter for Polarled. Denne rørledningen skal transportere gassen fra det kommende Aasta Hansteen-feltet til Nyhamna.

Polarled-kompresjon og eksport er planlagt startet opp høsten 2018.
Gassen fra Dvalin-feltet, som har planlagt oppstart høsten 2020 skal også transporteres gjennom Polarled.

Utvidelsen gjør at eksportkapasiteten fra Nyhamna øker fra 70 til 84 millioner Sm3 i døgnet. Gassen eksporteres via Sleipner A-plattformen i Nordsjøen til gassterminalen Easington i Nordøst-England.

- Dette er et stort og viktig prosjekt for økt utvinning, hvor landbasert kompresjon er første trinn. Neste trinn er feltnær kompresjon, sier Kalmar Ildstad i Oljedirektoratet. Han er underdirektør for Utbygging og drift i Norskehavet.

Neste prosjekt for økt gassutvinning fra Ormen er kompresjonsløsninger til havs. Shell og partnerne jobber med å utrede ulike konsepter for å ta i bruk kompresjon når behovet oppstår. Sannsynligvis blir dette midt på 2020-tallet.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094