23948sdkhjf

Nytt havbrukskonsept skal være utslippsfritt

Et konsept som gjør at det ikke skal være utslipp til hverken vann eller luft fra oppdrettsanlegg
Det er forsker Crina Silvia som Ilea som har utviklet konseptet som er satt sammen av flere løsninger som tar for seg utfordringer med slam, oksygen og energi, melder kyst.no.

Avhengig av om anlegget bruker ferskvann eller saltvann, er det fire ulike alternativer. Fornybare energikilder blir også integrert i produksjonen.

Ideen kom mens hun undersøkte ulike lukkede anlegg. Hun innså da at mange ikke hadde tenkt på hva som skulle gjøres med slammet.

CMR Prototech, som vanligvis arbeider med løsninger innen romfart, subsea og offshore ønsker nå å skifte fokus mot oppdrett for å løse utfordringene med lukkede anlegg. De har blant annet funnet at volumene var for store til å bli behandlet for å produsere biogass. Ilea innså da at hun kunne bidra.

Les også: Fra romfart til subsea

En av ideene i Green Fish Farming-konseptet går på å få bukt med slammet fra saltvann. Etter hvert som lukkede anlegg blir vanligere trengs det løsninger som kan implementeres på anlegget. En løsning er å benytte pyrolyse, en prosess der slammet brennes for å skape energi. På hvilken måte dette skal gjøres, er fortsatt hemmelig.

- Mitt sluttprodukt skal være et nullutslipps oppdrettsanlegg, forklarer Crina Silvia Ilea.

Selv om reaktoren enda ikke er bygget eller testet ønsker de å bygge en prototype av en pyrolyse-reaktor som også utvinner fosforet før slammet brennes.
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Redaksjonen anbefaler

Send til en kollega

0.094