23948sdkhjf

Råvarekommentar: Positiv PMI-måling og høyere metallpriser i starten av 2017

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Norsk PMI kom mandag morgen og viser sterk økning fra svake 47,8 i november til 51,4 for desember. Indeks over 50 indikerer vekst, og det er særling ordreindeksen som har stor fremgang. Også i Sverige starter året med en positiv PMI, faktisk den høyeste målingen på seks år. Kina gikk også inn i det nye året med en positiv PMI på 51,9 den høyeste på fire år. Den norske kronen har styrket seg nesten 6 % mot Euro gjennom 2016, gjennomsnitt desember ble Nok 9,03. For øvrig styrket dollaren seg betydelig mot andre valutaer gjennom fjoråret og nådde i desember sitt sterkeste nivå på 14 år.

Etter valget i USA i november og positive signaler fra Asia bykset også metallprisene kraftig opp, og de har i stor grad holdt seg oppe eller økt i norske kroner i desember. Mest markant er økningen på kobber, det «røde metallet» som av mange analytikere trekkes frem som en av de viktige temperaturmålerne på verdensøkonomien, har hatt en stigning på 23 % fra oktober. Prisen på nikkel var meget høy første del av desember før den falt noe tilbake da dollaren steg i verdi. I tillegg har prisen på krom steget betydelig, som er viktigste årsaken til det økte legeringstillegget på rustbestandige materialer i januar.

Det er nokså normale leveringstider på plater og profiler i aluminium. Valseverkene i Europa ligger på 7-8 uker, mens pressverkene har ca. 4 uker. På rustbestandig stål går produsentene inn i det nye året med mer optimisme enn for et år siden. Økte råvarepriser på nikkel og krom gir økte legeringstillegg og et etterlengtet «dytt» i markedet. Både Acerinox og Outokumpu er fullbooket i februar og det er lite på verkslager. På stangstål er det mer sammensatt med lange ledetider på blanktrukket materiale, mens det på grove/smidde dimensjoner fortsatt er svak etterspørsel. (Importen til Norge er ned mer enn 50 % på smidde dimensjoner mye brukt i offshore/maritim industri). Det ble en økning i legeringstilleggene på rustbestandige materialer i januar, slik det ser ut nå tror vi ikke på særlig endring i februar. Prisen på kobber steg på nytt i desember, gjennomsnittsprisen ble 51,55 kr/kg. Skrotprisen på stål økte 98.- kr/tonn til 1789- kr/tonn for 520M.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078