23948sdkhjf

Disse konkurrerer om å bygge nye kystvaktfartøy

Forsvarsmateriell har nylig sendt ut forespørsel til seks norske verft som er med i konkurransen om å bygge nye fartøy til Sjøforsvaret.
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Forsvarsmateriell har i høst jobbet med prekvalifiseri​ng av norsk verft. Det vil si en forhåndsseleksjon og godkjenning av potensielle leverandører.

Følgende verft er prekvalifisert og har fått tilsendt forespørselsdokumenter:

Fitjar Mekaniske Verksted AS
Havyard Ship Technology AS
Kleven Verft AS
Ulstein Verft AS
Vard Group AS, Langsten
Westcon Yards AS

– Viktige ytelser for fartøyene er de kapasitetene som er nødvendig for å patruljere og, med støtte av eget organisk helikopter, løse pålagte oppgaver i hele Norges interesseområde, inkludert arktiske farvann. Dette stiller krav til fartøyenes havgående egenskaper og styrke, stabilitet, helikopterkapasitet, sensor og kommunikasjonskapasitet, sier Odd Magne Nilsen i Forsvarsmateriell.

Fremskyndet anskaffelses​prosess

Tidligere i høst kunne statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide presentere nyheten om at Regjeringen fremskynder anskaffelsen av tre nye kystvaktfartøy.

– Det er ikke nødvendig å måtte argumentere for at det Kystvakten gjør er essensielt. De inngår i evnen til å ivareta Norges store kystområder og vi trenger en oppdatert og god flåte for å fortsette dette arbeidet, sa statsministeren.

Kystvakten består i dag av en flåte på 14 fartøy, og opererer i hele Norges interesseområde. Hver dag bidrar de ulike kystvaktfartøyene til, blant mye annet, suverenitetshevdelse, søk og redning, ressursforvaltning og oljevern.

Forsvarsdepartementet har gitt Forsvarsmateriell oppdrag om å gjennomføre anskaffelsen av nye kystvaktfartøyer. Anskaffelsen blir gjort i henhold til «Anskaffelsesreglement for Forsvaret». Planlagt levering av første fartøy er i 2022.

– Vi snur på en måte anskaffelsesprosessen på hodet, for vi starter allerede nå mens vi venter på godkjenning fra Stortinget. Da kan byggingen av fartøyene starte når godkjenningen kommer, sa Ine Marie Eriksen Søreide tidligere i høst.​
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078