23948sdkhjf

Fortsatt svakt marked for bemannings-bransjen

Bemanningsbransjen faller 0,9 prosent i 3. kvartal, men nedgangen er bremset opp og etter tre tøffe år er det tegn til stabilisering.
I tredje kvartal er bygg og anlegg sterkeste lyspunkt som motor for ny vekst. Utviklingen her er hovedårsaken til at markedet for bemanningsbransjen fremstår som stabilt.

- Kvartalsstatistikken viser at det fortsatt er krevende tider for bemanningsbransjen og at man nå ser ut til å stabilisere seg på et lavt nivå, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service.

Bemanningsbransjen er et barometer på utviklingen i arbeidslivet. Statistikken fra 3. kvartal viser at det i flere steder i landet fortsatt er et vanskelig arbeidsmarked. Den kraftige nedbemanningen i oljesektoren setter spor. Nedgangen i Rogaland fortsetter og statistikken viser nå nesten 9 prosent færre solgte timer enn året før. Det er også verdt å merke seg Vest-Agder hvor markedet falt hele 22,9 prosent. Samtidig er det oppgang i flere av markedene hvor det ikke er så mange jobber knyttet til oljeindustrien.

Administrasjon krymper i takt med den digitale utviklingen og sekretærrollen endrer karakter.

- Vi er vitne til en strukturell endring, sier Hagelien. Fra å være bransjens tradisjonelt største yrkesområde har utleie til kontor og administrasjon falt kraftig over flere år. Det gjør at merkantile fag er i krise.

I noen områder er det blitt mer vanlig at jobber outsources til andre land. For bemanningsbransjen betyr dette nedgang innen IT og på kundesenterområdet.

Markedet for bemanningsbransjen utvikler seg meget forskjellig i ulike områder av landet og mellom yrkesområder. I Vest-Agder faller markedet med 22,9 prosent. Samtidig vokser markedet i Troms med 30,3 prosent. Mens markedet innen bygg vokser med mer enn 16 prosent, synker markedet for utleie til tekniske tjenester med like mye.

Samtidig som arbeidsledigheten er høy i noen områder også er mangel på arbeidskraft i andre områder. I en undersøkelse som ble gjennomført på bestilling av bemanningsforetaket Top Temp sier 20 prosent at de, dersom de mister jobben, er villige til å flytte til andre deler av landet for å finne jobb. 44 prosent er villige til å skifte bransje. Dette kan tyde på økt villighet til mobilitet.

- Dette er viktig i et arbeidsmarked som har blitt mer fragmentert, sier Even Hagelien.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078