23948sdkhjf

Båtverft får ikke selge til Iran

UD er avventende med å gi grønt lys for salg av redningsskøyter.
Direktør Bjørn W. Fjellhaugen i Båtservice Mandal er i disse dager i Iran sammen med blant andre fiskeriminister Per Sandberg og Innovasjon Norge for å promotere Norske bedrifter og produkter overfor Iranerne.

Båtservice Mandal har tidligere levert 38 fartøyer av forskjellige typer til Iran, og da EU og FN i januar i år opphevet handelssanksjonene mot Iran inngikk båtverftet en avtale med Iranerne om å levere seks redningsskøyter på 20 meter.

Båtservice Mandal tok for gitt at de ville få lov til å eksportere redningsskøytene. Men åtte måneder etter søknaden til UD har båtbyggerne i Mandal enda ikke fått grønt lys fra departementet, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er trist at en søknad kan ta så lang tid. Vi har ikke fått en begrunnelse, sier Fjellhaugen på telefon fra Iran til avisen.

Er en redningsskøyte bare en redningsskøyte?
Ifølge DN.no kan UDs manglende godkjenning av eksportordren skyldes at sanksjonene mot eksport av forsvarsmateriell og varer med flerbruk fortsetter, og spørsmålet er om Iranerne vil kunne bruke redningsskøytene til militære formål.

Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD vil ikke uttale seg om den aktuelle saken, men han sier på generelt grunnlag at:

- I særskilte tilfeller kan søknader om eksport til land underlagt internasjonale sanksjoner og våpenembargo ta lengre tid.

Båtservice Mandal har siden den første ordren i januar fått tilslag på ytterligere ti redningsskøyter av samme type samt seks losskøyter.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062