23948sdkhjf

Gjennombrudd for norskproduserte fallsikringsplugger fra vestlandsgründer

Marvin Nerland hadde jobbet i Nordsjøen i noen år da han fikk ideen som skulle gjøre det enklere å fallsikre lysarmatur.
Nå opplever gründeren et gjennombrudd for det produktet han har tatt patent på: En kontrakt på over 450 fallsikringsplugger til nederlandske Huisman som leverer kraner til verdens største offshore semi-submersible crane vessel, Sleipner Heerema.

Nå skal Huisman sikre alle lysene i kranene på Sleipnir Heerema med fallsikringsplugger fra Highlight Secure AS som selskapet til Marvin Nerland heter. Gründeren fra Fiskå i Vanylven håper på at Huisman vil bruke denne løsningen videre på sine prosjekter.

Det var i 2012 at Nerland for alvor begynte å arbeide med ideen sin, som var å lage en festeanordning som kunne skrues rett inn i eksisterende ledig hull for kabel. Da blir lyskilden sikret i selve armaturen og vil ikke stå i veien for vedlikehold og reparasjoner, slik tilfellet ofte er i dag med mer eller mindre provisoriske sikringsordninger.

Nerland har fått norsk patent på sikringspluggen, og produktet er ATEX og IECEx sertifisert til bruk i Ex-soner, der det kan være eksplosive gasser og stor brannfare.

Samarbeidet med Ålesund kunnskapspark(ÅKP) i Ulsteinvik og økonomisk støtte fra Innovasjon Norge og Vanylven utvikling har vært avgjørende for å komme i mål med et ferdig produkt.

Fallsikringspluggen er solgt i mindre skala til en rekke oljeselskapet, mellom disse Statoil, Odfjell Drilling, Archer og KCA Deutag.

– Det er mange som har kjøpt litt, men med denne store ordren på over 450 plugger håper jeg at dette kan være det endelige beviset for at fallsikringspluggene er en god løsning. Dette gir kundene en trygghet for at problemet med fallende gjenstander er løst. Det har vært en lang prosess med mye arbeid, og det har kostet en god del å komme så langt, sier Marvin Nerland.

Valgte VP Metall på Raufoss

Etter å ha testet produksjon både i Kina og Danmark har Marvin Nerland etter en totalvurdering endt opp hos VP Metall på Raufoss. I Kina ville prisen ha vært betydelig mindre, men nærhet til produsenten både i utviklingstiden og under sertifiseringen har vært viktig for å få dette til.

Å løfte et produkt helt fram til marked og kunder har vært en langt mer krevende prosess enn det den 48-årige oljeelektrikeren hadde sett for seg.

- Jeg har snakket med mange som har likt ideen, men de har ikke vært beslutningstakere, smiler Nerland.

Fallsikring av lysarmatur er et krav i Nordsjøen på alle lys som er montert i høyden og over rømningsveier.

- Det er gledelig at også andre aktører enn oljeplattformer finner dette interessant, sier han.

Fallsikringspluggen kan brukes for å betre sikkerheten i både tuneller og industrihaller, selv om ikke det er noe krav til dette ennå.

Marvin Nerland, opphavlig fra Kvalsvika i Herøy, har vært elektriker i Nordsjøen siden 2006. Da hadde han også et ansvar for at elektriske komponenter var sikret i høyden. Han oppdaget at dette ofte ikke verken var ensartet eller godt utført. Han lette på nettet, men fant ingen løsning på sikringsproblemet. Han så for seg hvordan dette kunne løses, og da han tok kontakt med Innovasjon Norge i 2011, ga de ham støtte til en forsjekk på om den løsningen han så for seg, var patenterbar. Resultatet var ja, og Nerland gikk i gang med å sikre seg norsk patent.

Nå står han foran et gjennombrudd for en løsning der blindingspluggen blir tatt ut av et eksisterende kabelhull i armaturen og erstatter med en fallsikringsplugg fra Highlight Secure.
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
EU og USA vurderer klimatoll på kinesisk stål
Edvard Grieg og Ivar Aasen får kraft fra land
God økning for leverandørindustrien
Norske Stansefabrikken utvider i Litauen
Sikret seg milliardkontrakt - må ansette nærmere 60 nye medarbeidere
All time high for TESS’ slangesalg
Andre Nordiske Medier
Building Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.562