23948sdkhjf

Det skjer: Subseadag i Sogn og Fjordane

Torsdag samles maritimt og petroleumsrettet næringsliv hos Hellenes i Førde.
Tid: 15 September, 09:00 – 15:30
Sted: Hellenes Gruppen i Førde

Tidevannskraftverk i Sogn og Fjordane? Foredling av mineraler fra bunnen av Norskehavet? Begge deler kan bli realiteter i nær framtid.

Torsdag samles maritimt og petroleumsrettet næringsliv hos Hellenes i Førde. Agendaen er crossover i havrommet, satt i tale av flere av Norges fremste eksperter på ulike områder.

Nye muligheter
GCE Subsea representerer den verdensledende norske subseanæringen og er arrangør sammen med industripartneren Hellenes.

- Ved å benytte subseateknologi på nye felt kan næringslivet nå gripe muligheter som kan gi økt verdiskaping, sier Trond Strømgren, Subsea Innovator i GCE Subsea.

- Vi har satt en rekke emner på programmet og opplever nasjonal interesse. Konferansen blir en god arena for både kunnskapsformidling og nettverksbygging.

Tidevannskraftverk

Tomas Eikelid i Sogn Industri har det siste året arbeidet med å kartlegge grunnlag for tidevannskraftverk i Listraumen i Hyllestad. Fire ganger i døgnet, året rundt, blir store vannmasser presset ut og inn av Lifjorden. Dette skaper kraftige strømmer med stort energipotensial. Testing kan nå bli gjennomført med et helt nytt turbinkonsept utviklet av Nikolay Hroulev i NeoTurbine. På konferanse i Førde blir planene for tidevannskraftverk i Listraumen og det nye turbinkonsept for første gang presentert offentlig. Realisering av et tidevannskraftverk i Listraumen kan åpne for utnytting av mange strømmer rundt om i Sogn og Fjordane og ellers langs kysten.

Mineral på havbunnen
For kort tid siden avsluttet NTNU sitt tre uker lange forskingstokt for å kartlegge mineralforekomster på den Midt-Atlantiske ryggen. Funn og resultat av global interesse blir presentert på konferansen. Mineral finnes bare i avgrensede mengder rundt om i verden. Derfor er kartleggingen av de omfattende mineralforekomstene i den norske delen av Nord-Atlanteren av stor interesse. Den ledende norske subseateknologien kan benyttes til utvinning av disse mineralene. Dette kan bli starten på en stor ny næring som også næringslivet i Sogn og Fjordane kan ta del i.

Konferanse for alle
Konferansen har mange påmeldte både fra næringsliv og høyskoler. Det er fortsatt plass til noen til. Agnar Hellenes mener det er viktig å kople næringsliv og utdanning.

- Ved å arrangere denne konferansen her hos oss i Førde får både studenter og representanter fra annet næringsliv oppleve en bedrift som satser i mange retninger. Vi vil blant annet presentere den nye prototypelaben som snart er ferdigstilt, avslutter Agnar Hellenes.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078