23948sdkhjf

Råvarekommentar: Små bevegelser i markedet, økte legeringstillegg på rustfritt

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Råvarene har flatet ut på LME i august, etter at de steg litt første del av perioden. Det er ingen klare indikasjoner eller prognoser om videre utvikling, kanskje foruten kobber der flere analytikere mener det er eller blir et stort tilbudsoverskudd.

I går kom sterkere BNP-tall enn ventet fra SSB, fastlandsøkonomien viser styrke. Verfts-næringen viser fremgang etter å ha lykkes med å finne nye markeder etter bortfallet av supply-skip. BNP-tallene fra i går og den sterke prisveksten i deler av boligmarkedet gjør at færre tror på rentenedgang fra Norges Bank om tre uker.

Kronen har styrket seg 2 % mot dollar i løpet av august, men under halvparten mot Euro. Nordea tror kronen nå skal styrkes og spår en Euro i 9 kroner på seks mnd. horisont, mens forventningene til dollar er stabil. Norsk PMI kom i dag på 50,8 og viser en nedgang fra den forrige sterke målingen i august, dog er den over 50 som indikerer en liten vekst.

Nybilsalget i Europa er fortsatt meget sterkt, årsveksten var så stor som 9 % fra april 2015 til 2016. Bruken av aluminium øker stadig og Hydro er blant aktørene som investerer i ny kapasitet for å møte den økte etterspørselen.

Ordreinngangen hos produsentene av halvfabrikat er gjennomgående god. På valseprodukter er de fleste verkene med leveringstid november både når det gjelder rustfritt og aluminium. Kobberprodusenten Aurubis vil øke kapasiteten gjennom å kjøre verket 24/7 fra oktober.

Også på lange produkter har etterspørselen tatt seg opp, Valbruna er så godt som utsolgt i 2016. På ekstruderte produkter i aluminium ligger de fleste verkene på 6 ukers leveringstid.

Grunnet høyere priser på nikkel og molybden fra midten av juli til midten av august fikk vi en økning i legeringstilleggene på rustbestandige stål i september. Mye tyder på at det ikke stiger ytterligere til oktober. Basisprisen siger litt opp grunnet sterkere etterspørsel, men det er kun små justeringer foreløpig.

Bearbeidingsprisene på aluminiumsplater er på vei opp grunnet sterkt marked. Prisen på kobber gikk noe ned i august, gjennomsnittsprisen sank med 85 øre/kg. Skrotprisen på stål gikk opp 127.- kr/tonn til 1547- kr/tonn for 520M, noe over nivået i juli.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062