23948sdkhjf

70 år med motorproduksjon i Bergen

Rolls-Royce-selskapet Bergen Engines er Norges siste gjenværende produsent av store stempelmotorer og den største industriarbeidsplassen i Bergensområdet.
Historien som startet da den første dieselmotoren ble bygget i Solheimsviken våren 1946 skal feires nå i august.

I anledning 70-årsjubileet er kunder og forbindelser invitert til motorfabrikken torsdag 25. august for å få bli oppdatert på det siste nye innen motorer og se hvordan det jobbes mot fremtidens løsninger.

Feirer sammen med kundene og nærmiljøet
Motoreventyret lever videre med investeringer i ny teknologi, og høsten 2014 lanserte Rolls-Royce en helt ny motorplattform utviklet i Bergen – B33:45.

– En av de viktigste suksessfaktorene våre i dag og opp gjennom årene er nærhet til kundene i utviklingsprosessen. Her har det norske maritime miljøet spilt en hovedrolle. Vi er godt plassert med et kompetent nærmiljø, sier administrerende direktør for Bergen Engines AS, Jeff Elliott.

Syv tusen motorer levert
Anlegget på Hordvikneset er Rolls-Royce’ kompetansesenter for «medium speed» motorer, med en stor teknologiavdeling vegg i vegg med fabrikken og avanserte testfasiliteter. Det inkluderer også et eget kaianlegg for sjøtransport av motorer og service om bord i skip.

Over 7000 motorer er levert fra motorfabrikken som siden 1971 har holdt til på Hordvikneset nord i Bergen. Mer enn 4000 av disse er fortsatt i drift. Det gjør at Rolls-Royce er en av de største leverandørene innen segmentet «medium speed» og gassmotorer i verden.

Tusen ansatte
Motorfabrikken har i dag selskapsnavnet Bergen Engines AS og har siden 1999 vært eid av Rolls-Royce. Industriarbeidsplassen har over 1000 ansatte på verdensbasis (800 på Hordvikneset). Fra å tidligere produsere dieselmotorer hovedsakelig for maritimt bruk, produser fabrikken i dag motorer også for kraftproduksjon på land. I 1991 ble også gassmotorer inkludert i produktporteføljen.

I det britiske konsernet Rolls-Royce plc er Bergen Engines AS organisert som en del av Power Systems-divisjonen. Denne divisjonen utvikler og produserer motorteknologi for det maritime markedet og for kraftproduksjon på land og størstedelen av sin virksomhet i Tyskland.

Ny motor for fremtiden

Rolls-Royce fortsetter investeringene i produktutvikling og produksjonsteknologi for hjørnesteinsbedriften i Bergen. Slik skal Bergen Engines også i fremtiden skal være konsernets spydspiss for utvikling og produksjon av medium speed motorer.

– Den nye motoren vår som ble lansert for to år siden er blitt fantastisk godt mottatt av markedet, det er vi selvsagt ekstra glade for nå i krevende tider, sier Kjell Harloff, salgsdirektør for motor i Rolls-Royce Marine.

Per i dag nærmer det seg 50 solgte B33:45 motorer. Denne nye motortypen har cirka 20 prosent bedret effekt i forhold til den eldre utgaven motoren. Dermed kan samme effekt leveres med færre sylindere.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078