23948sdkhjf

Råvarekommentar: Materialprisene stiger, svak norsk krone og ny sterk PMI

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Råvarene viser en klart stigende tendens på LME, og kombinert med en sterk dollar gir det et høyere prisbilde i 3. kvartal. Oljeprisen falt i juli, men har vist en klart stigende utvikling nå primo august. Kronen svekket seg også i juli, trolig i flukt med oljeprisen, men analytikerne tror på en sterkere krone i høst. Sjansene for rentekutt fra Norges Bank i september vurderes som mindre etter sterk boligprisvekst og mer optimisme i økonomien.

PMI for juli gjorde et nytt byks og forsterket optimismen som innkjøpssjefene signaliserte i den samme målingen fra juni. SSB konjunkturbarometer er noe mer nøktern og viser en utflating av fallet i industrien. Nedgangen i offshorenæringen er fortsatt betydelig, dette vises blant annet i antall konkurser blant underleverandørene på Vestlandet nå i sommer.

Prisen på nikkel har økt i sommer, men er fortsatt så lav at to av tre produsenter taper penger på dagens nivå i følge Metal Bulletin. De færreste tror dette varer særlig lenge. Hydro presenterte resultatet for andre kvartal som var bedre enn markedet forventet. Økt volum og gunstig kostnadsutvikling / valuta bidro til fremgangen. Det er divisjonen for valseprodukter som har størst fremgang, der bilindustrien trekkes frem som en økende avtager av aluminium- lettmetallet velges fremfor stål i stadig flere komponenter.

Større etterspørsel gir økte priser, og det er særlig bedring i ordresituasjonen til produsentene av halvfabrikata som er styrket. Stangstålprodusenten Valbruna er nærmest fullbooket i år og setter opp basisprisene med 10-15 €-Cent. Dette kommer på toppen av økningen i legeringstilleggene som kom 1. august. På plater er også markedet sterkere, men der er det tyngre å få opp basisprisen. Markedet for aluminium er også bra, ref. tallene fra Hydro nevnt over. Selv om rå-aluminium fortsatt er lav i pris er den over 1.- kr/kg høyere enn i mai. I tillegg har de et bedre påslag på foredlingen til halvfabrikat som plater og bånd.

Hydros tyske valseverk booker nå november og desember produksjon. Vi forventer høyere priser utover i kvartalet om ikke kronen styrker seg betydelig. Prisen på kobber gjorde også et hopp opp igjen i juli, gjennomsnittsprisen steg med 1,88 kr/kg til 43,10 kr/kg. Skrotprisen på stål gikk ned 107.- kr/tonn til 1420.- kr/tonn for 520M. Råvareprisen på plast er fortsatt stabil, men vedvarende svak norsk krone vil føre til noe økte priser.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062