23948sdkhjf

Råvarekommentar: Økende leveringstider på halvfabrikat, stigende LME og knallsterk PMI

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Den verste uroen etter «Brexit» har dempet seg og det forventes mindre negative konsekvenser enn først fryktet. Mest signifikant til nå er svekkelsen av GBP, nesten en krone mot NOK (7 %). Nordea Markets mener effekten på europeisk økonomi er liten, anslagvis 0,1-0,2 % -poeng nedgang på BNP. Danske Bank sin 6-12 måneders prognose for norske kroner viser en sterkere krone, 9,00 for en Euro og under åtte kroner for en dollar.

LME priser på industrimetaller viste en stigende tendens i juni, bortsett fra sink som gikk litt ned. Til tross for at prisene på rå-aluminium har steget, er nivået fortsatt for svakt til å få lønnsomhet hos smelteverkene. Nedstenging av kapasitet har gitt bedre balanse i markedet. Det er fortsatt økende etterspørsel av aluminium fra bilindustrien. Økt aktivitet i det europeiske bygg-markedet gir også positive effekter.

PMI for juni økte til hele 53,5, opp fra 51,1 i mai. Målingen er den høyeste på fire år og det er særlig ordreindeksen som er sterk på 59,0. Tendensen bekreftes av industriproduksjonsindeksen til Statistisk Sentralbyrå, samt at tall fra NAV i dag viser at antall arbeidsledige i juni gikk ned med 700.

Det er stigende etterspørsel etter halvfabrikat generelt og platematerialer spesielt. For levering av aluminium plater/bånd er nå flere verk i oktober på standard varer, enkelte legeringer er fullbooket for andre halvår. På rustbestandig stål er Outokumpu i september, det samme gjelder Acerinox. Stangstål bekreftes også med lengre ledetider, spesielt på grove akslinger. Valbruna er så godt som fullbooket resten av året. På ekstruderte profiler i aluminium er verkene stort sett i september, de fleste stenger to-tre uker i juli/august.

Med økende etterspørsel ser de fleste en mulighet på å øke prisene. Det blir gjennomgående høyere priser på de fleste materialer i 3. kvartal. Fortsatt høy pris på molybden gav et løft i legeringstilleggene for duplex og syrefast i juli. Ellers marginale endringer på rustbestandig stål, det samme gjelder for kobber som gått mye ned og opp i juni. Gjennomsnittsprisen ble 41,22 kr/kg inklusive finansiering. Skrotprisen på stål gikk ned 500.- kr/tonn til 1527.- kr/tonn for 520M.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079