23948sdkhjf

Norsk Industri: Kaos etter Brexit

- Etter britenes nei til EU kan vi forvente mye turbulens og usikkerhet. Også for norske industribedrifter vil dette få konsekvenser, sier Knut L. Baumann, fagsjef i Norsk Industri.
- Britenes nei gir fredag sterke utslag i valuta- og finansmarkedet. Britisk pund har svekket seg kraftig, internasjonale renteforventninger faller, oljeprisen faller, børsene faller mm. Vi må forvente mye turbulens den første tiden og mye usikkerhet i kjølvannet av dette, sier Baumann til Norsk Industris nettside.

- For norske industribedrifter betyr dette på kort sikt at kronekursen er svekket overfor flere valutaer, men klart styrket overfor britiske pund. Kronekursen pleier å svekkes når det er internasjonal uro i finansmarkedet (jf finanskrisen). Dessuten faller oljeprisen, som også svekker kronen. Hvor lenge dette vil pågå, er usikkert. Beslutninger om større disposisjoner i finans- og valutamarkedet de nærmeste dagene og ukene må gjennomtenkes, for her kan det være svært store utslag på kort sikt, fortsetter Baumann..

Hva skjer med forholdet til Norge?

- EU-traktaten legger til grunn at en utmeldelse må skje i løpet av to år. Det å få plass en ny type tilknytningsform kan imidlertid ta mye lengre tid. Og tar det lang tid å få på plass en avtale med EU, vil det ta enda lengre tid å få på plass en avtale med Norge, sier Baumann.

- For norske bedrifter vil avstemningsresultatet uten tvil få konsekvenser. Utmelding av EU betyr også at Storbritannia går ut av alle de avtaler EU har med tredjeland. Blant disse er den mest omfattende EØS-avtalen. Dermed blir betingelsene for å handle med Storbritannia annerledes og dårligere, uten at det i dag er mulig å kvantifisere dette nærmere. Storbritannia er per i dag vårt tredje største eksportmarked, avslutter Baumann.

Kilde: www.norskindustri.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079