23948sdkhjf

Rolls-Royce leverer nyutviklet propell til yachter i Middelhavet

Rolls-Royce har signert en kontrakt med det italienske verftet Benetti om levering av en ny lettvektsthruster som blir bygget delvis ved bruk av karbonfiber. Propellsystemet er utviklet i Ulsteinvik.
– Effektiv propulsjon med lav vekt er viktig for å redusere miljøpåvirkningen til en moderne yacht, sier Vincenzo Poerio, CEO hos Benetti.

– Vi har jobbet tett sammen med Rolls-Royce på veien mot et propellsystem til vår nye serie med eksklusive megayachts. Resultatene er veldig gode, og fem enheter er allerede solgt. Flere er nå under bygging for å korte ned leveringstiden og møte en økende interesse for denne modellen, sier han.

Den nye Azipull Carbon 65 (AZP C65) er utviklet med bruk av karbonfibre i girhuset, som gir en betraktelig lavere totalvekt på hele systemet. Kompositthrusteren har høy virkningsgrad, god manøvreringsevne som sammen med lav vekt bidrar til redusert drivstofforbruk.

Inspirerende samarbeid
– Den nye propellen har vært utviklet over tid, og vi har hatt stor glede av samarbeidet med Benetti. Deres lange erfaring med å bygge yachts og engasjementet de har for å bygge den perfekte båten, har vært inspirerende for oss, sier Gary Nutter, direktør for propulsjon og motor hos Rolls-Royce.

Azipull-propeller trekker et fartøy fremover i stedet for å skyve og har propellen vendt forover, motsatt vei av vanlige propeller og azimuth-thrustere. Det medfører mindre støy ved at kavitasjonen (dannelse av luftbobler) blir mindre, og ved at hovedmotorene kan plasseres lengre bak i skipet, vekk fra passasjerområdet. I større og tyngre utgaver er dette en godt kjent thrustermodell for mange offshorerederier og har vært en salgssuksess for Rolls-Royce over flere år. Den nye karbon-modellen er en videreutvikling tilpasset mindre fartøy.

Azipull Carbon 65 er utviklet for yachts, men vil også bli tilgjengelig for hurtigbåter og arbeidsbåter som tugs. Den første modellen i serien er designet for en ytelse på 2 MW. Hver thruster har en vekt på 2 800 kilo. Et automasjons- og kontrollsystem følger også med i leveransen fra Rolls-Royce til Benetti. Kontrakten omfatter flere enheter som skal leveres over de neste tre årene, i tråd med RINA-klassifisering for yachts. Den første yachten M/Y IRONMAN på 125 fot er allerede levert.

Rolls-Royce i Norge
- I Norge er det omlag 2 800 Rolls-Royce ansatte, hvorav 1 900 i Møre og Romsdal. Flertallet av disse jobber Rolls-Royce Marine AS i Marine-divisjonen, mens cirka 800 er ansatt i Bergen Engines AS som hører inn under Power Systems-divisjonen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.269