23948sdkhjf

Nedgang i industriomsetningen i 1. kvartal

Industriomsetningen gikk ned med 2,4 prosent i 1.kvartal i 2016 sammenlignet med 4. kvartal i 2015, viser sesongjusterte tall. Fra februar til mars 2016 var det en oppgang på 1,4 prosent.


Nedgangen i industriomsetningen på 2,4 prosent fra 4. kvartal 2015 til 1. kvartal 2016 var hovedsakelig knyttet til reduksjon i næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri samt maskinindustri, hvor fallet var på henholdsvis 13 og 11 prosent. Lavere investeringsaktivitet i olje- og gassektoren forklarer mye av nedgangen i maskinindustrien. Det opplyser Statistisk Sentralbyrå.

Nedgangen i industrien ble ytterligere forsterket av omsetningsfall i bygging av skip og oljeplattformer og metallvareindustri. Næringsendring av noen enheter som hadde stor vekt innen annen verkstedindustri i januar 2016, bidro i stor grad til en nedgang på 14 prosent i denne næringen.

Selv om omsetningen i industrien samlet viste en nedgang i 1. kvartal, var det en markant vekst i næringsmiddelindustri på 4,3 prosent, viser sesongjusterte tall.

Månedsendring: moderat oppgang fra februar til mars 2016

Industriomsetningen økte med 1,4 prosent fra februar til mars 2016, viser sesongjusterte månedstall. Det var blant annet en betydelig oppgang på 9,0 prosent for maskinindustri i den samme perioden. Noen få enkeltaktører i denne næringen bidro særlig til oppgangen. I tillegg økte omsetningen innenfor bygging av skip og oljeplattformer samt ikke-jernholdige metaller.

Metallvareindustri, maskinreparasjon og -installasjon sammen med næringsmiddelindustrien viste en nedgang, og bidro dermed til å dempe oppgangen i den totale industriomsetningen.

Tolvmånedersendring: maskinindustri betydelig ned fra mars 2015
Kalenderjusterte tall viser at industriomsetningen gikk ned med 9,3 prosent fra mars 2015 til mars 2016. Både hjemmemarkedet og eksportmarkedet viste en negativ utvikling.

Den største bidragsyteren til nedgangen var maskinindustri, hvor fallet var på hele 36 prosent. Som nevnt ovenfor medvirket lavere investeringsaktivitet i olje- og gassektoren til nedgangen.

Det største positive bidraget til å dempe nedgangen var næringsmiddelindustri, med en vekst på 9,6 prosent, i denne perioden.

Månedsendring: større nedgang i Norge enn i eurosonen i februar 2016
Norsk industriomsetning gikk ned med 2,4 prosent fra januar til februar 2016, viser sesongjusterte tall. Landene som inngår i eurosonen opplevde også en liten nedgang på 0,3 prosent. I de nordiske landene, viste Sverige og Danmark oppgang på henholdsvis 1,6 og 5,4 i denne perioden, ifølge EUs statistikkontor, Eurostat.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063