23948sdkhjf

Råvarekommentar: Råvarene stiger, bra etterspørsel etter aluminium.

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Industrimetallene på LME har steget i pris i april, godt hjulpet av en vikende amerikansk dollar og sterkere vekst i bygg og anlegg i Kina. Også oljeprisen beveger seg oppover, nesten ti dollar opp den siste måneden er gunstig for norsk industri. Dette styrker kronen noe, men den har kun økt 1 % ift gjennomsnitt mot Euro i mars.

PMI-indeksen for april som kom i dag viser en liten bedring fra mars, men fortsatt nedgang i industriaktiviteten i Norge. Indeksen gikk opp fra 46,8 i mars til 48,0 i april og det er ordre og sysselsettingsindeksen som trekker opp. Hydro kom med resultater for første kvartal sist uke som var vesentlig svakere enn i fjor, men likevel omtrent som forventet (+ 1,5 milliarder). Prisene på rå-aluminium har vært lav, men den har steget jevnt i april. Danske bank mener Hydro leverer bedre resultater enn forventet på bearbeidet aluminium, med andre ord foredling til halvfabrikat. Dette skyldes trolig gunstig råvarepris, meget godt salg til Automotive (bilsalget i Europa er langt høyere enn i 2015) og generelt bedre etterspørsel fra en rekke bransjer. Outokumpu derimot sliter tungt med lave priser på rustfritt og svak lønnsomhet. En ny organisasjon rulles ut mot sommeren og man venter inntil 600 stillinger fristilt. Etter nedstengningen av verk i Tyskland går nå verkene i Finland og Sverige med høy utnyttelse, men kostnadsnivået er fremdeles for høyt.

Halvfabrikata verkene på aluminium opplever et relativt sterkt marked for tiden, særlig er etterspørselen etter plater og bånd god. Leveringstiden er nå oppunder ferietiden for valseprodukter. Pressverkene i Skandinavia har også brukbar pågang og både Sapa og Hydal har skrudd opp kapasiteten med flere skift. På rustbestandige produkter er det brukbare volumer, men ikke så bra etterspørsel at verkene får opp basisprisen. Den siste tidens økning i prisen på nikkel kan føre til et løft i legeringstilleggene for juni, i mai var det kun små endringer nedover. Valbruna er fullbooket på kaldtrukket materiale (små dimensjoner) fra bilindustrien og ser noe mer etterspørsel på grove smidde akslinger. På kobber melder Aurubis om normale ledetider på plater og coil med 4 uker. Prisen på kobber gikk litt ned i april, gjennomsnittsprisen ble 41,81 kr/kg. Skrotprisen på stål gikk opp markante 462 kr/tonn til 1579 kr/tonn for 520M.

.Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078