23948sdkhjf

Fra skog til metall og drivstoff

Nytt industrisamarbeid på Follum.
Elkem, Treklyngen, Avinor og energiselskapet Vardar inngår et samarbeid på Hønefoss for å utvikle en helt ny verdikjede for industriell produksjon av trekull og bioolje. Prosjektet kan skape nytt liv for skognæringen på Follum. Det opplyser Elkem i en pressemelding.

Målet med innovasjonsprosjektet, som har fått det klingende navnet «Norwegian Wood», er å utvikle en helt ny verdikjede for industriell foredling av hele trestokken. I første omgang vil det bli gjennomført en mulighetsstudie for et industrielt pilotanlegg for pyrolyseproduksjon av trekull og bioolje på Follum. I tillegg vil det bli produsert energi til varme og kraftproduksjon. Prosjektet har fått støtte fra Innovasjon Norge og avspark for samarbeidet skjer i dag.

- Elkem trenger store mengder trekull for mer miljøvennlig fremstilling av silisium. Per i dag finnes det ikke produksjon av trekull fra norsk skog og vi er avhengig av import. I tillegg ligger innovasjonen i å optimalisere uttak av trekull og biprodukter som bioolje og varme for å få størst mulig verdiskaping fra trestokken, sier teknologidirektør i Elkem, Håvard Moe. Utnyttelse av infrastrukturen på Follum, både med tanke på tilgang på trevirke og fjernvarmeanlegg, er vesentlige drivere i prosjektet.

- Vi i Elkem ønsker klimavennlige løsninger basert på trekull fra skog som er forvaltet på en bærekraftig måte. Hvis vi lykkes med våre prosjekter innen biokarbon kan det skapes en ny industriklynge i Norge, sier Håvard Moe.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11