23948sdkhjf

Subsea Valley 2016: Petter Smart-løsning hindrer oljeforurensning

Maskiningeniør oppfinner en enkel og effektiv måte å kople fra rør uten å søle olje.
På årets Subsea Valley-konferanse i Telenor Arena er det et lite område som kalles Technology Park der 14 utstillere viser fram nyutviklet teknologi. Felles for disse utstillerne er at de alle er i tidlig fase med lanseringen av nye innovative produkter.

En av utstillerne er Hydraulikk Elektro og maskiningeniør Erland Helmer Larsen fra Skien, som viser fram en liten modell av oppfinnelsen sin.

Modellen består av et rør der det er påmontert et par koplinger. Ut av koplingene siler det vann, og for å samle opp vannet er det under koplingene montert plast-trakter som munner ut i plastslanger som transporterer bort vannet.

Modellen illustrerer oppfinnelsen FSP som er en forkortelse av Fluid Spill Protection. FSP er utviklet for å samle opp spillolje når man for eksempel skal kople fra rør på rigger eller offshorefartøy i forbindelse med skift av pakninger eller liknende.

I disse tilfellene vil oljen vanligvis flomme ut og bli samlet opp i bøtter eller av matter. Dette er både tidkrevende og ikke alltid like effektivt. Dessuten ender mye olje- og kjemikalierester i sjøen i forbindelse med rengjøringen av oljesølet etter at rørene er drenerte.

- For å løse det her problemet har vi laget den her enkle og billige løsningen i form av en folietrakt med folieslange i PE-plast, forklarer Erland Helmer Larsen.

- Du kan godt kalle det for en Petter Smart løsning, for det er både en veldig forenkling av prosessen, og samtidig et veldig miljøfremmende tiltak, legger han til.

Han forteller videre at oppfinnelsen for så vidt er klar for å komme ut på markedet, og nå jobber han på å få en investor med i prosjektet, så oppfinnelsen kan komme ut i markedet.

Oljen havner i sjøen
Erland Helmer Larsen har 25 års erfaring fra olje- og gassindustrien på utstyrsleverandørsiden. Han har derfor massiv viten om borerigg-utstyr og bølge-HIV-kompenserte kraner, og han har utallige ganger erfart at det er komplisert å samle opp olje, når en skal kople fra rør.

- Tradisjonelle absorbenter suger bare opp oljen, men det vil bestandig bli oljefilm igjen etter å ha brukt absorbenter, og det som skjer da er at det renses med kjemikalier og høytrykksspyling, og da havner alt i sjøen, sier han.

Hans oppfinnelse er blitt testet i praksis med stor suksess på et skip, der man skulle åpne noe rør. Erland Helmer Larsen forteller at man innen testen estimerte at gamle-metoden ville kreve tre manns arbeid i fem timer til forberedelse (legge ut matter og bøtter), drenering av de 200-300 literne med olje samt rengjøring.

Med FSP-metoden ble jobben med å installere trakter og slanger og deretter drenere rørene utført av to mann på bare en halv time. Med andre ord slapp man for å heise eller bære ned bøttene med flere hundre liter olje, og å rengjøre oljesølet etterpå.

Erland Helmer Larsen forteller at oppfinnelsen siden da har vært testet ut hos flere forskjellige kunder, som alle har vært svært tilfredse med Petter Smart-løsningen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094