23948sdkhjf

Gjenbruk av havbruksutstyr

Bodøbedriften Nofir samler inn kassert utstyr fra oppdretts- og fiskerinæringen.
- Det er nylon i mesteparten av redskapene vi samler inn. Disse blir det spunnet nytt garn av, som bland annet brukes i klær fra Adidas, Levis, Speedo og som her i tepper fra egetepper i Danmark, sier daglig leder Øistein Aleksandersen og styreleder Leif Magne Hjelseng i Nofir i en pressemelding.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har beskrevet virksomheten til Nofir som grønn konkurransekraft i praksis, og sirkulær økonomi som gir renere hav.

Foredling
Nofir samler inn kassert utstyr fra oppdretts- og fiskerinæringen. Norge er hovedmarkedet til Nofir, men selskapet utvider stadig sitt området. I fjor ble det samlet inn kassert utstyr fra hele fire kontinenter, Amerika, Afrika, Europa og Asia. I Litauen og Tyrkia blir utstyret demontert.

‒ De rene fraksjonene blir videresendt til ulike selskaper over hele verden, blant andre Aquafil i Slovenia, som produserer årlig 120.000 tonn Econyl-garn fra brukt fiskeri- og oppdrettsutstyr, forteller Aleksandersen.

Samarbeid
Det er dette garnet den danske produsenten egetepper benytter når de produserer gulvteppe basert på gjenbruksmaterialer.

‒ Teppene er vevd med Econyl-garn, og har en filt på undersiden som produseres fra gjenbrukte vannflasker, som gjennom en innovativ produksjonsteknikk er omdannet til et mykt, men sterkt filt-materiale med enestående akustiske egenskaper, forteller administrerende direktør Svend Aage Færch Nielsen i det danske selskapet.

‒ For oss i Egetepper er det en selvfølge å tenke miljø. Verden trenger virksomheter som tar ansvar for den påvirkning de har på jordens ressurser. Vi vil være ledende på dette området fordi vi mener det er viktig, sier Færch Nielsen.

Også Nofir nest største eier og samarbeidspartner Egersund Net har samarbeidet med Egetepper.

‒ Da vi planla nye kontorer og nytt showrom var det naturlig å tenke tepper produsert med Econyl –filamenter. Egetepper har gjort en fantastisk jobb, ikke bare med selve leveransen, men også med innspill til design. Resultatet er vi meget godt fornøyd med, sier Geir Henning Rishom, sjef for Egersund Net.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078