23948sdkhjf

Innvier oppgradert petro-lab

I dag åpner oljeminister Tord Lien SINTEFs oppgraderte flerfaselab – pluss en konferanse om grønn og kostnadsbesparende petroleumsteknologi.
Ved Nidelva på Tiller, litt utenfor Trondheim sentrum, ligger en kilometerlang storskala rørledning. Dette er en av olje-Norges hjørnesteiner. Kunnskap SINTEF høster her, har bidratt til å skape teknologi som gjør oljeindustrien i stand til å bygge ut mange offshore-felt uten plattformer. Det opplyser SINTEF i en pressemelding.

Takket være denne kunnskapen, strømmer olje og gass i samme rørledning mange steder på havbunnen. Rett fra brønnen og inn til land, eller til plattformer på nabofelt. Lab-forsøk i virkelighetsnær størrelse har vært avgjørende for å få til dette kostnadseffektivt.

Opp av brønnene kommer også vann. Fra nå kan SINTEF innlemme nettopp vann i storskala-forsøkene på Tiller – og dermed komplettere eksperimenter som før kun er gjort i mindre skala. Dette vil gi viten som kan skape nye inntekter og spare kostnader ved petroleumsutvinning offshore.

Innvielse og seminar
I dag 3. mars åpner olje- og energiminister Tord Lien både det oppgraderte anlegget – pluss en påfølgende konferanse.

- I forbindelse med åpningen arrangerer vi nemlig en Flow Assurance konferanse. Der retter vi søkelyset mot hvordan avansert teknologi bidrar til å redusere kostnader og minske miljøavtrykk i petroleumssektoren, heter det i meldingen fra SINTEF.

Skapte undersjøiske pulsårer

Flerfaselaboratoriet på Tiller i Trondheim er kjent for sine bidrag til et teknologi-løft som fra 1980-tallet skapte helt nye vilkår for petroleumsutvinning offshore. Flerfaseteknologien, som SINTEF og Institutt for energiforskning utviklet i fellesskap, gir verden olje og gass som tidligere ikke var utvinnbar.

Oppfinnelsen gjør oljeindustrien i stand til å frakte ubehandlet brønnstrøm (olje, gass og vann) i samme rørledning over lange distanser på havbunnen.

Fra nå av kan SINTEF altså studere også trefase-strømning – felles rørtransport av olje og gass pluss vann – i stor skala.

Dimensjonene til Tiller-anlegget gjør det mulig å studere dette under trykkforhold og med gass- og væskemengder som tilsvarer reell rørtransport på sokkelen.

– Oljeindustrien har store forventningene til hva som vil komme ut av storskalaforsøk som inkluderer vannstrømmer, sier forskningssjef Jon Harald Kaspersen ved SINTEF Petroleum.



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063