23948sdkhjf

Råvarekommentar: Labert i Kina, men enkelte industrimetaller siger opp

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Industrien i Kina fortsetter i motbakke, PMI for februar bekrefter dette med nedgang på 0,4 til 49,0. Dette er det laveste nivået siden 2009 og så mye som seks millioner arbeidere i industrien i Kina kan risikere å miste jobben. Norsk PMI gikk ned ett poeng i februar til 48,4. Det er især ordreindeksen som gikk tilbake, og det tolkes at norsk industri er inne i den samme resesjonen som industrien globalt. Detaljhandelen startet sterkt i 2016, likevel spår de fleste analytikerne at Norges Bank senker renten 0,25 % på møte 17. mars. Den norske kronen synes å styrke seg nå rett etter at PMI-tallene ble offentliggjort. I Sverige går økonomien bedre med sterk vekst i BNP for 4. kvartal (+1,5 %), men PMI falt for februar.

Aluminium, kobber og sink har vist en stigende tendens på LME den siste perioden. Prisen på nikkel er fremdeles meget lav, det ventes ingen økning i forbruket av rustbestandig stål i 2016. 2/3 av den nikkel som utvinnes går med til produksjon av rustfritt. Derimot ventes det globale forbruket av aluminium å øke i år og neste år.

Markedet for halvfabrikat er rimelig stabilt med normale leveringstider på de fleste materialer og produkter. På rustbestandig stål melder valseverkene Outokumpu og Acerinox om april produksjon, mens stangstålprodusentene sliter. Det er liten etterspørsel etter grove/smidde akslinger, mens eksempelvis Valbruna har vekst på 20 % på blanktrukket rustbestandig bolt. Legeringstillegget på rustbestandige materialer falt i mars, vi tror det stopper nå og venter heller en økning i april.

På aluminium er ordrebøkene større, de fleste valseverkene er i slutten av april og mai. De norske verkene til Hydro har 7-9 uker, mens de tyske har 10-16 uker. Pressverkene har sterk etterspørsel på mellomstore profiler, Hydal går opp til 5 skift for første gang på sin mellomstore presse i mars. Også Sapa melder om bra start på 2016 og leveringstider på 4-6 uker. På kobber melder Aurubis om litt lengre ledetider enn vanlig på plater, men det er sesongmessig laber etterspørsel på bygg. Prisen på kobber gikk marginalt ned i februar, gjennomsnittsprisen ble 41,64 kr/kg. Skrotprisen på stål gikk ned til 918 kr/tonn for 520M.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062