23948sdkhjf

Vil revolusjonere vedlikehold av stigerør

Spansk gründer til Kongsberg for å realisere ideen sin
Med lang fartstid i offshoreindustrien fikk den spanske gründeren, Luis De la Torre, en idé - roboten Oktapous. Han oppsøkte teknologimiljøet på Kongsberg, der han fikk kontakt med inkubatoren Kongsberg Innovasjon. Deretter startet reisen som resulterte i selskapet Kongsberg Ferrotech. Det skriver Kongsberg Innovasjon i en melding.

Et team bestående av flere disipliner jobber nå med å utvikle Oktapous-roboten. Målet er et helautomatisert produkt som skal gjøre inspeksjon, vedlikehold og reparasjon av stigerør i én og samme operasjon. Dette styrker sikkerheten på stigerør og reduserer dermed risikoen for utslipp. Et stigerør er produksjonsrøret som går fra havbunnen og opp til oljeplattformen.

Stort markedspotensial

I verden er det opp mot 30 000 stigerør som har behov for inspeksjon, vedlikehold og reparasjon. Jevnlige operasjoner på stigerør er essensielt med tanke på sikkerhet, men i dag er dette både dyrt og tidkrevende. En robot som Oktapous vil gjøre den store forskjellen.

- Stigerørsproblematikken har vist seg å være omfattende og kritisk på flere plattformer verden over. Oktapous er løsningen på dette, sier Christopher Carlsen. Han er blitt ansatt som daglig leder av nyetableringen.

Storsatsning
Kongsberg Ferrotech har siden konseptutviklingsfasen jobbet tett med et av verdens største oljeselskap. Oljegiganten bidrar med tekniskekspertise, kundekrav og test av robotens prototype. Planen er at prototypen skal være klar i løpet av de neste to årene.

Når utviklingsfasen er over vil Kongsberg Ferrotech kommersialisere roboten. Da vil de ha behov for mellom 30-50 ansatte på permanent basis. Per dags dato benyttes det Systems Engineering for å utvikle Oktapous.

Kongsberg Innovasjon har bidratt med å etablere bedriften, sikre finansielt grunnlag og knytte den nye bedriften til dyktige fagfolk.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063