23948sdkhjf

Industriomsetningen falt i 2015

Industriomsetningen sank 1,4 prosent fra 2014 til 2015. Det var hjemmemarkedet som stod for nedgangen med et fall på 4,4 prosent, mens det var en omsetningsvekst på 3,1 prosent i eksportmarkedet.
Årstall for industriomsetningen viser en nedgang fra 830 til 818 milliarder kroner som tilsvarer 1,4 prosents nedgang. Det opplyser Statistisk Sentralbyrå.

Fra 3. kvartal 2014 til utgangen av det første halvåret i 2015 viste omsetningen en stabil trend, men i andre halvdel av 2015 begynte en fallende utvikling. Hjemmemarkedet falt med 4,4 prosent fra 2014 til 2015, mens eksportmarkedomsetningen hadde en oppgang på 3,1 prosent. Svekket norsk valutakurs medvirket delvis til å trekke opp eksportmarkedomsetningen.

Oljenedturen rammet flere næringer

Fem av syv næringer som har høyest vekt i den totale industriomsetningen, falt fra 2014 til 2015. Næringer som leverer til olje- og gassektoren, bidro mest til den samlede nedgangen i industriomsetningen.

Den største bidragsyteren til nedgangen var næringen bygging av skip og oljeplattformer hvor det var et omsetningsfall på 13,7 prosent. Skipsprodusenter opplevde sammen med produsenter av oljeplattformer og moduler kraftig omsetningsreduksjon.

Maskindustrien, som er en annen stor leverandør til olje- og gassektoren, gikk også ned med 4,1 prosent. Selv om maskinindustrien totalt sett hadde negativ utvikling i omsetningen, viste næringen en kraftig omsetningsvekst på eksportmarkedet, der svekkelsen av kronekursen kan ha bidratt til veksten.

Redusert etterspørsel fra olje- og gassnæringen førte også til en kraftig nedgang i omsetning for metallvareindustri og maskinreparasjon og –installasjon. For maskinreparasjon og –installasjon bidro alle betydelige underaggregater til en samlet nedgang på 12,6 prosent.

I tillegg hadde metallindustrien en omsetningsvekst på 7,9 prosent, der både hjemme- og eksportmarkedet viste en positiv utvikling. Dette gjaldt spesielt for ikke-jernholdige metaller som gikk opp med 10,9 prosent.

Selv om det var en kraftig nedgang på 6,6 prosent i produksjonsvolumet, var prisveksten for metaller med på å oppveie den negative effekten og førte til en markant oppgang i metallindustrien. I siste halvdel av 2015 har det imidlertid vært en negativ utvikling i omsetningen i metallindustrien.

Gummi, plast og mineralsk industri viste også en betydelig vekst i perioden som her omtales.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109