23948sdkhjf

Ingen utbygging uten tremannsrom

Fagforbund frykter forringet søvnkvalitet vil gå ut over sikkerheten.
Statoil hevder i følge Sysla i en revidert søknad til Ptil at prosjektøkonomien på utbyggingen av Zidane-feltet på Haltenbanken er såpass marginal at 32 av Heidrun-lugarene må huse tre mann i høyaktivtetsperioder for at prosjektet skal kunne realiseres.

Utgangspunktet i Ptils Aktivitetsforskrift er enmannslugarer på norsk sokkel. I visse tilfeller kan lugarene benyttes med to senger, men da mot økonomisk kompensasjon per døgn.

– Jeg opplever dette som useriøse og uryddige trusler fra Statoils side. Innkvartering og lønnsomhet er to ulike forhold som må holdes adskilt. Dette handler om å sørge for skikkelig restitusjon og søvnkvalitet, noe som er ekstremt viktig for god overvåkenhet og sikkerhet på sokkelen. Vi er mot alle svekkelser av kravet om enelugar og krav til å få sove alene, sier Roy Erling Furre, HMS-ansvarlig og 2. nestleder i fagforbundet SAFE til Sysla.

Furre sier videre at SAFE så langt har fått negative tilbakemeldinger fra arbeidere som allerede har bodd i tremannslugar på Heidrun, og som forteller om forringet søvnkvalitet.

Ptil har allerede tillat Statoil å bruke 32 tremannskøyer på Heidrun ut 2017, nå ønsker Statoil en forlengelse. Selskapet forsikrer i sin søknad at de ekstra sengene kun vil brukes når annen kapasitet er fullt utnyttet. Informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil påpeker også at de opprinnelige lugarene er bygget for tre personer, og at fellesarealet har skapplass til tre.

– Vi har tidligere protestert mot at det ble gitt dispensasjon til 2017. Nå forsøker Statoil å hale dette ut, og det kan vi ikke akseptere. Jeg frykter at kostnadspresset i bransjen vil føre til at flere slike saker dukker opp, sier Furre til Sysla.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094