23948sdkhjf

Positive til industrien

I år som i fjor, var det "stinn brakke" da DNB 14. januar inviterte til Industrikonferanse i Operaen.
Det er knapt å ta munnen for full å si at "alle" var der. Finansminister Siv Jensen innledet ballet med å snakke om kapital og eierskap i industrien. I panelet etter hennes innlegg stilte Odd Gleditsch d.y., eier og styreleder i Jotun, Frode Strand-Nielsen, managing partner i FSN Capital og Rune Bjerke, konsernsjef i DNB. Siemen Vier-Simensen, medlem av Produktivitetskommisjonen, snakket deretter om norsk produktivitet. Det skriver Norsk Industri i en melding.

Så var det tid for en blokk om det spennende temaet innovasjon og produktivitet. Walter Qvam (konsernsjef i Kongsberg Gruppen), innledet, mens Anne Marit Panengstuen (konsernsjef i Siemens Norge), Øystein Moan (konsernsjef i Visma) og Kjersti Kleven (styreleder i Kleven Maritime) debatterte. Kongsberg, Siemens og Kleven er gode eksempler på industribedrifter som har tatt robotisering og annen, grensesprengende teknologi for fullt inn i sin produksjon.

Ser lyst på fremtiden
Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets, tok konferansedeltakerne med på et dypdykk i norsk økonomi og perspektivene fremover. Deretter var det duket for Svein-Tore Holseter, konsernsjef i Yara. Han snakket om norsk industri og konkurransekraft i et internasjonalt marked. Få vet bedre enn nettopp Yara hva som kreves for å lykkes internasjonalt. Panelet som kommenterte og utfylte hans innlegg bestod av eier og styreleder Elisabeth Grieg (Grieg Shipping Group), konserndirektør Harald Serck-Hanssen (DNB) og adm. dir. Stein Lier-Hansen (Norsk Industri). Anders Mjåseth, daglig leder i Mesh, kommenterte det han hørte, med utgangspunkt i sitt ståsted i det norske gründermiljøet.

Industrien har en lys fremtid i Norge, det var de tre enige om. Elisabeth Grieg understreket det mot som ble utvist da olje-Norge så dagens lys. Mer av dette også i fortsettelsen vil tjene oss godt, mente hun. Bankmannen Harald Serck-Hanssen sa at det i Norge er vesentlig færre lån som blir misligholdt enn i sammenlignbare land. Stein Lier-Hansen påpekte industriens evne til dynamisk omstilling og mulighetene som ligger i å ta ny teknologi i bruk. Samtalen de tre imellom endte med en felles hyllest til den norske industriarbeiderens kompetanse og handlekraft.

Mulighetene finnes

Siste bolk før mingling og avslutning handlet om miljø og industriell utvikling. Denne delen av programmet ble innledet av konsersjef Jens Ulltveit-Moe i UMOE. Han ble etterfulgt av en paneldebatt, der først adm. dir. Kristin Skogen Lund (NHO) og forbundsleder Leif Sande (Industri Energi) kommenterte. De to representantene for arbeidslivet ble supplert av Kari Elisabeth Kaski, partisekretær i SV, og Nikolai Astrup, stortingsrepresentant for Høyre. Det var enighet om at klima- og miljøutfordringene er en utfordring, men at den nye virkeligheten byr på store muligheter for norsk industri.

Helt til slutt var det tid for Kjell Nordström, svensk professor og forfatter. Hans tema: Industriens fremtid i Norge og globalt.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079