23948sdkhjf

Råvarekommentar: Lavere råvarepriser grunnet svakere Kina-vekst, dollar styrker seg videre

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Svakere etterspørsel fra Kina, verdens største forbruker av råvarer, har senket råvareprisene ytterligere i november, godt hjulpet av den stadig styrkede amerikanske dollar. Nikkel har falt mer enn 10 % på en mnd. til under 9000 dollar per tonn, det laveste nivå på mange år. Rå-aluminium ligger også lavt på LME, men et varsel fra Kina om at de skal øke lageret sitt med 900 000 tonn ga et løft sist uke. Smelteverkene har tatt utfordringen med de lave prisene ved å kutte kostnader per tonn produsert, som igjen har ført til ytterligere tilbudsoverskudd av metall. Ikke lønnsomme smelteverk burde heller blitt stengt for å bedre balansen i markedet. Også kobber gikk ned i pris på LME siste uken i november.

Norsk PMI for november som kom tirsdag viste et fall fra 48,3 til 47,6. Selv om det er lavere tall enn i oktober er det bedre enn i sommer, noe som tyder på at den negative tendensen kan være brutt sier Svein-Egil Holberg i NIMA. Kronen har styrket seg 3 øre mot Euro i november, men svekket seg hele 45 øre mot dollar på samme tid. De fleste analytikere tror dollaren vil styrke seg ytterligere, enkelte tror dollaren kan bli like mye verdt som Euro. Det er rentemøter i Europa og USA kommende to uker som vil være viktige i denne sammenheng.

Markedet for halvfabrikat er fortsatt rimelig svakt på de fleste metall og stålprodukter. Unntaket er valseverkene på aluminium som har best ordresituasjon, særlig de som leverer til bilindustrien. Aleris har eksempelvis solgt sin kapasitet til dette segmentet for hele 2016. Hydro har lang ledetid fra Karmøy (uke 13) og Hamburg (uke 15), men kortere fra de andre valseverkene. Pressverkene strever med lavere ordreinngang, særlig på større profiler. Riktignok har det svenske markedet vært bra for ekstruderte profiler i november, men ledetidene er generelt sett korte.

På rustbestandig stål er det laber etterspørsel, de store grossistene i Europa etterfyller kun det de må for å ha lave lager til årsskiftet. Nedgangen i prisen på nikkel gav en justering ned på legeringstilleggene for desember. Om prisen på nikkel forblir på dagens nivå blir det neppe økning i januar. En svak norsk krone bidrar generelt til å holde nivået oppe, tilsvarende som det også løfter prisene på øvrige importvarer som plast halvfabrikat. Prisen på kobber gikk som nevnt ned i november, gjennomsnitts-prisen ble 43,88 kr/kg. Skrotprisen på stål er betydelig ned også i desember til 770 kr/tonn for 520M. Dette er en halvering i forhold til nivået ett år tilbake.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094