23948sdkhjf

Oppkjøp skaper nordisk hydraulikk-gigant

Den danske hydraulikk-virksomheten Hydra-Grene kjøper den svenske konkurrenten Specma Group.
Selgeren er det svenske industrikonsernet Latour, og prisen for Specma Group er på cirka 810 millioner norske kroner (650 millioner danske kroner).

Specma har hovedsete i Göteborg og forventer i 2015 å omsette for rundt 1,1 milliarder kroner Virksomheten beskjeftiger 750 medarbeidere fortrinnsvis i Sverige, men har også en betydelig tilstedeværelse i både Finland, England, Kina og Polen. Det svenske konsernet opererer i to selvstendige forretningsområder: Dels en Global division, som betjener store internasjonale industrikonserner som MacGregor, Volvo og Rolls-Royce, og en Nordic division, som betjener en rekke lokale OEM- og ettermarkedskunder i Sverige og Finland.

- Både Specma og Hydra-Grene er 100 prosent dedikerte til hydraulikk og likner på veldig mange områder hverandre. Specma er større og har fortrinnsvis konsentrert seg om internasjonale industrikunder samt det svenske og finske hjemmemarked, mens vi i Hydra-Grene har gjort det samme hovedsakelig med fokus på det danske hjemmemarkedet og globale vindkunder. Det er derfor ikke overlapp av hverken marked eller kunder, og derfor skal de to virksomheter i vidt omfang kjøre videre parallelt, forklarer administrerende direktør Erik Lodberg fra Hydra-Grene.

Men mens Hydra-Grene og Specma i dag ikke betjener de samme kundene, så ser det helt annerledes ut på leverandørsiden. De to virksomheter benytter i dag de samme underleverandørene på en lang rekke områder, og her forventes det å være betydelige volumen-fordeler også på kort sikt

Videre opprettes flere teams på tvers av de to virksomhetene, som skal identifisere synergier og best practices. Den største oppgaven blir utarbeidelsen av en strategiplan for perioden 2016-2020, som skal sikre lønnsom vekst. Denne oppgaven vil bli ledet av Erik Lodberg, som blir øverste ansvarlige i det nye konsernet:

- Vi forventer å få betydelige synergier både teknologisk og produktmessig. Eksempelvis vil Specma tilføre oss noen industri- og produksjons-kompetanser primært innen slanger, rør og fittings, mens vi via mange års kjøpmannskap har dyktiggjort oss innen salg av komponenter og systemer. Blant annet forventer vi et betydelig kryss-salg, hvor Hydra-Grenes store produkt-sortiment på 40.000 varenumre kan komme Specmas kunder til gode, mens Specmas produksjons-kompetanser kan komme Hydra-Grenes kunder til gode, fortsetter Erik Lodberg.

Hydra-Grenes morselskap Schouw & Co. har en målsetning om å være førende innenfor de industrisegmentene, som konsernet opererer innenfor. Her har Hydra-Grene hittil ikke hatt størrelsen til å bli markedsledende i Norden, og derfor har Schouw & Co. i samarbeid med Hydra-Grene i en lengre periode arbeidet på å kartlegge de strategiske muligheter. Her er det administrerende direktør Jens Bjerg Sørensens sin klare oppfattelse, at det ikke finnes en lignende mulighet for i en operasjon å løfte virksomhetens potensial:

- Vi er meget glade for, at avtalen med Latour om overtagelsen av Specma Group nå er gått i orden. Vi ser Specma som en perfekt match til Hydra-Grene og kjøpet som en enestående mulighet for å skape Nordens største hydraulikkvirksomhet med 1.000 kompetente medarbeidere og en omsetning på vel 1,6 milliarder kroner. Herved oppnås en størrelse, som kan matche de helt store europeiske hydraulikk-konserner, og size matters innen for hydraulikkbransjen, sier han, og fortsetter:

- Sammen har vi en rad av second-to-none spesialer, herunder produksjon, engineering, kjøpmannskap, leverings-evne med mere. Potensialet for vekst både i Norden og globalt er til stede, og vi gleder oss til nå å skulle utvikle vår eksponering innen hydraulikkområdet.

Kjøpet finansieres af Schouw & Co.’s eksisterende likvider og kreditter og er ikke avhengig av tilsagn fra eksterne finansieringskilder

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063