23948sdkhjf

Råvarekommentar: Mindre aluminium fra Kina og forventninger om svakere krone

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
En stadig sterkere dollar og et tilbudsoverskudd av metall har presset prisen på rå-aluminium ned i tredje kvartal. Hydro anslår at 30 % av verdens produksjon av aluminium ikke er lønnsom, og det meste av dette produseres i Kina. Som en konsekvens av dette har Kinas eksport blitt redusert med 250 000 tonn. Fremdeles er det overflod av rå-metall i markedet, men med forventet vekst i forbruket på 4 % i år tror mange bunnen snart er nådd. Lavere vekst i industrien i Kina bekreftes på nytt med en PMI for oktober som kom i går på 49,8. Veksten i økonomien i Kina generelt var 6,9 % i tredje kvartal og renten ble satt ned med 0,25 % for 6. gang på et år. Norges

Bank holder rentemøte på torsdag, de fleste forventer uendret rente til tross for økt ledighet og svake tall i norsk økonomi. Et lyspunkt var Norsk PMI for oktober som kom nå i morges som viser en økning til 50,1. Det kan være et signal fra norske innkjøpssjefer om at det verste nå er over. Kronen har styrket seg i formiddag, men mange forventer ny svekkelse mot nyttår slik vi har sett de siste årene.

Markedet for halvfabrikat er noe svakere på alle metall og stålprodukter, bortsett fra valseverkene på aluminium som leverer til bilindustrien. Aleris har eksempelvis solgt sin kapasitet til dette segmentet for hele 2016. Videre har de vedlikehold på gang i Koblenz som begrenser kapasiteten i 1. kvartal for plater i 5083 og 6082. Hydro har lang ledetid fra Hamburg, men kortere fra de andre valseverkene. Pressverkene strever med lønnsomheten og Sapa har varslet kutt i bemanningen for å bedre på dette. Dette vil bla. påvirke fabrikken i Vetlanda.

På ekstruderte produkter er det relativt normal etterspørsel og nokså korte ledetider for tiden. Litt svakere virker det å være på rustbestandig stål der de store grossistene i Europa etterfyller kun det de må for å ha lave lager til årsskiftet. På stangstål er det god etterspørsel etter mindre dimensjoner mens grovere dimensjoner er meget svakt grunnet nedgangen i offshore og maritim industri i Europa. Stabilt lav pris på nikkel gav små endringer i legeringstilleggene for november. En svak norsk krone bidrar til å holde nivået oppe, tilsvarende som det også løfter prisene på øvrige importvarer som plast halvfabrikat. Prisen på kobber var uendret i norse kroner i oktober. Skrotprisen på stål er betydelig ned også i november til 960 kr/tonn for 520M.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078