23948sdkhjf

Nedturen fortsetter i industrien

Norske industriledere melder om en ytterligere nedgang i totalt produksjonsvolum i 3. kvartal.
Nedgangen kommer særlig på grunn av redusert aktivitet hos leverandører til olje- og gassektoren, og i næringer som maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer samt maskinreparasjon og -installasjon. Produksjonsindeksen for industrien viser også til en markert nedgang i industriproduksjonen i starten av 3. kvartal, melder Statistisk Sentralbyrå.

En økende andel av industrilederne trekker frem svak etterspørsel og sterk konkurranse som begrensende for produksjonen. Det er likevel ingen tiltakende styrke på nedgangen, og antall industriledere som er negative til produksjonsutviklingen er om lag den samme som i forrige undersøkelse.

Den samlede sysselsettingen gikk ned i 3. kvartal 2015. Nedgangen kommer hos produsenter innenfor alle de tre varetypene i industrien, men er mest markant innenfor investeringsvarer.

Venter videre nedgang i 4. kvartal 2015
Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 4. kvartal 2015 er klart negativ, og indikatoren er på det laveste nivået siden 1. kvartal 2009.

Bedriftslederne melder om at vedtatte investeringsplaner nedjusteres. Lavere investeringsaktivitet i olje- og gassektoren forklarer mye av nedgangen i investeringsplanene, da det er mye ledig kapasitet hos produsenter av disse varene. Det ventes også et generelt fall i industriens sysselsetting og ordrebeholdning.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063