23948sdkhjf

Råvarekommentar: Svak norsk krone og bedring i PMI for september

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Etter rentenedsettelsen fra Norges Bank i september svekket kronen seg markant til det laveste nivået på lenge. Dette er meget positivt for norsk industri. Handelsbanken venter fortsatt svak krone ut året og har justert sin prognose til 9,35 for Euro ved utgangen av 2015. Norsk PMI steg i september til 47,3- det høyeste nivået siden april. Det er særlig delindeksen for ordreinngang som har bedret seg fra det lave nivået i august. PMI fra Kina kom ut med noe bedre produksjonstall enn fryktet, men det er fremdeles stor uro for utviklingen i Kina.

I Europa fryktes en ny tilbakegang etter Volkswagen-skandalen, men det er for tidlig å se ringvirkningene. Bilindustrien blir trolig enda mer fokusert på lavere vekt og Hydro meldte i går at hendelsen med Volkswagen kan sette ytterligere fart i prosessen med å bruke aluminium i bilene. På LME har lageret av rå-aluminium gått en del ned, men det er likevel store volum tilgjengelig som holder rå-metallet lavt i pris. Lageret av nikkel er rekordhøyt på LME og prisen er stadig i underkant av 10 000 dollar per tonn. Oljeprisen har tendert litt opp og er nå over 50 dollar per fat.

Markedet for halvfabrikat er veldig sammensatt. Etterspørselen etter valseprodukter som plater og bånd i aluminium er meget god, særlig fra Automotive og flyindustrien. Flere valseverk som Hydro og Aleris har leveringstid januar/februar. Det ventes høyere bearbeidingspriser i 1. kvartal 2016. Pressverkene har god kapasitet og leveringstiden på ekstruderte produkter er relativt kort med 3-4 uker. På rustfritt er det mer avventende situasjon, trolig grunnet stadig fallende legeringstillegg de siste månedene. En fortsatt svak norsk krone vil trolig snu trenden og gi et løft i legeringstilleggene i november.

Outokumpu og Acerinox kan levere plater og coil før jul, basisprisen synes stabil. På stangstål er det fortsatt laber etterspørsel etter grovere dimensjoner grunnet nedgangen i offshore og maritim industri i Europa. Lavere råvarepris på LME demmer opp noe for den meget svake norske kronen. Det gjelder ikke på plast der det ligger an til en prisøkning på 4-5 % grunnet sterk Euro. Prisen på kobber gikk opp i september, gjennomsnitts-prisen økte med 1,30kr/kg. Skrotprisen på stål er betydelig ned i september til 1200 kr/tonn for 520M.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER.



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.25