23948sdkhjf

Kraftig vekst i mulige oppsigelser og permitteringer

Hittil i år har NAV mottatt varsler om 30 000 mulige permitteringer eller oppsigelser. Det er mer enn dobbelt så mange som på samme tid i fjor da tallet var 13 400.
– Det er ingen tvil om at antall varsler har økt kraftig de siste månedene. Med unntak av i feriemåneden juli har vi i snitt mottatt varsler om 4700 mulige oppsigelser eller permitteringer hver måned, sier kunnskapsdirektør i NAV Yngvar Åsholt.

Selv om tallene er høyere nå enn de var i 2009 under finanskrisen, tror ikke NAV at ledigheten vil øke like mye nå som den gjorde da.

– Under finanskrisen var det mange små bedrifter i bygg og anlegg som ble rammet, og mange av dem hadde ikke plikt til å varsle NAV. Nå er det i større grad store bedrifter i oljerelaterte næringer som må nedbemanne og dermed fanger vi opp flere av de faktiske oppsigelsene enn vi gjorde i 2009, sier Åsholt.

Det er kun bedrifter som planlegger å si opp eller permittere minst 10 ansatte som må varsle NAV.

– Vi må huske på at dette er varsler om mulige oppsigelser. En del av dem vil derfor ikke bli iverksatt, sier Åsholt.

Raskere vekst i ledigheten

Denne gangen er det oljerelaterte virksomheter som sliter mest. Så langt i år har NAV mottatt varsler for 12 000 personer fra industrien og 5 600 personer fra bergverksdrift og utvinning. Dette er dermed de to næringene som i størst grad må nedbemanne.

– Det er oljen som driver utviklingen, men vi ser også at tøffe tider i oljerelatert industri treffer andre næringer. Både transportbedrifter, konsulentselskaper og hoteller sliter mer enn før. Spesielt de som holder til på Sør-Vestlandet, sier Åsholt.

Over halvpartene av varslene NAV har mottatt i år er meldt inn fra virksomheter som holder til i Rogaland, Hordaland og Vest-Agder.

– Med så mange varsler som vi har sett de siste månedene, venter vi at ledigheten vil øke raskere i høst enn den har gjort så langt i år, sier Åsholt

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078