23948sdkhjf

Kommentar: - Det går bra i dårlige tider

- Det er dramatisk det som skjer i olje- og gass-industrien og ringvirkningene dette har er store. Men er det kanskje nødvendig med en slik periode innimellom?, skriver Sigurd A Slåttland i denne kommentaren.
- Jo – det er dramatisk det som skjer i olje & gass industrien og ringvirkningene dette har er også store. Mange næringer sliter hardt i forhold til dette, og mange mennesker står uten arbeide, og flere blir det nok det neste halvåret.

Allikevel er det kanskje nødvendig med en slik periode innimellom? – alle med litt sunn fornuft burde vel vite at slik utviklingen var fatt, måtte det jo stoppe, og da stopper det jo fort. En slik periode rydder opp i det som er galt på vei og justerer på det som er nødvendig.

Politikerne må også skjerpe seg i disse tider – kanskje det trengs en del utraderinger der også. Det ville uansett være ganske naturlig.

Den norske kronen er rekordsvak og dette gjenspeiler seg på ulikt vis gjennom at alt blir dyrere. Til og med «harryturen» har blitt 10% dyrere siste halvåret. Dette har vi også vert med på tidligere.
Kjenner litt igjen situasjonen i 1987 – 90 eller slutten av 90 tallet. Vi har vanskelig for å lære av historien, men i slike perioder er det jungelloven som råder – de sterke overlever og de svake raderes ut. Det er bra for konkurransekraften. Så begynner det sakte og pent å vokse i riktig retning, og min spådom er at om 3-5 år er det på samme nivå igjen. Alt ligger til rette for det når vi får trekt pusten og glemmer denne perioden igjen.

Men allikevel er det mye som er positivt og det må ikke glemmes. Det er faktisk mange næringer som går så det suser og det er dette vi må ha fokus på. Det vil skje store endringer på mange områder i de neste årene og de som er gode til å ta slike endringer, vil ha store muligheter i framtiden. Den største utfordringen i Norge vil være å kunne konkurrere med andre land og kunne være effektive.

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder teknologi på mange områder, og spesielt på offshore og sub-sea. Denne teknologien er jo gull verdt på mange andre områder som f.eks «fish farming» og nye metoder for dette. Dette vil komme for fullt i framtida.

Skipsbygging av spesialfartøy, er Norske verft blitt gode på og tegner stadig nye kontrakter. Det er jo kjempebra. Det er naturlig at man søker til lavkostland for å være konkurransedyktig på pris, men det kan koste mer enn det smaker. Jeg er sikker på at dersom vi benytter den teknologien og unike kompetansen vi har på olje & gass på andre områder, er vi godt rustet for mange fine år med sunn god vekst i mange nye næringer i framtida.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093