23948sdkhjf

Fra oljenasjon til gassnasjon?

For første gang i historien er eksport av gass en større forretning enn eksport av olje. Er det en ny trend?
Ifølge Dagens Næringsliv selger Norge for første gang mer naturgass enn olje. I løpet av de siste 12 månedene er det nemlig eksportert naturgass for 232 milliarder kroner mot 216 milliarder kroner i oljeeksport.

Sjefanalytiker i Nordea, Thina M. Saltvedt, trodde tidligere i sommer at naturgass aldri ville selge mer enn olje.

- Gass er i ferd med å gå fra lillebror til storebror i Norge. Jeg hadde ikke trodd at inntektene fra gass skulle være høyere enn olje, for å være helt ærlig. Det har skjedd overraskende fort. Og det skyldes nesten utelukkende prisen. At oljeprisen skulle falle så mye og bli liggende der, var det ingen som forventet i fjor, sier Saltvedt til Dagens Næringsliv.

Uenighet
Norges salg av gass går spesielt til Storbritannia, Tyskland og Nederland. Og ifølge Saltvedt er det at Norge selger mer gass enn olje starten på en ny trend.

- Det er starten på en langsiktig trend, fordi gassvolumene øker og oljevolumene stabiliserer seg. Vekstpotensialet for gass i Europa er større enn for olje, sier Saltvedt.

Det er Jarle Rystad, administrerende direktør i analyseselskapet Rystad Energy, helt uenig i. Han har et annet verdensbilde - der olje forblir viktigst.

- Nei, nei, dette er bare en midlertidig hendelse. Det som kommer til å vokse mest fremover inntektsmessig er faktisk olje. I 2015 og 2016 vil gass bli den viktigste eksportartikkelen, men så snur det i 2017 tilbake til olje, sier Rystad til Dagens Næringsliv.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096