23948sdkhjf

Elkem Carbon får 78,5 millioner til svovelrensing

Millionbeløpet skal brukes til å installere et renseanlegg som vil fjerne svovelgassen og støvpartikler, noe som vil gjøre fabrikken grønnere.
Ifølge Fædrelandsvennen får Elkem Carbon nå 78,5 millioner av "sine egne penger" fra Miljøfondet for å rense de tre ovnene med størst utslipp.

- Vi har betalt inn til Miljøfondet i kanskje 20 år. Nå er det tid for å høste, sier en ytterst tilfreds Odd Olsen, verftsdirektør ved Elkem Carbon i Kristiansand, til Fædrelandsvennen.

Prislapp: 110 millioner kroner
Årsaken til at fondet bidrar med de 78,5 millioner kroner er at bedriften nå skal installere et renseanlegg som vil fjerne svovelgassen og støvpartiklene som hittil er blitt sluppet ut fra tre ovner. Elkem Carbon har totalt 13 ovner, men de tre som nå skal renses, står alene for halvparten av bedriftens svovel- og støvutslipp.

Investeringen kommer på 110 millioner kroner, så bidraget fra Miljøfondet er betydelig. Fondet er for øvrig en stiftelse med formål å redusere svovelutslipp fra norsk industri, og midlene stammer altså fra industrien selv, i form av avgift på utslippene.

Grønnere fabrikk
Svovelet som vaskes ut, sendes ut i sjøen på 20- 30 meters dyp. Ifølge direktøren er det miljømessig uproblematisk.

- Svovelet kommet jo fra naturen gjennom råvarene våre, så det blir en resirkuleringsprosess. I tillegg er mengdene så små at de fortynnes ekstremt i sjøen. Og på toppen av det hele har sjøvann en nøytraliserende effekt på svovel. Dette er et viktig ledd i å gjøre fabrikken grønnere, svarer Odd Olsen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.375