23948sdkhjf

Råvarekommentar: Nedgang i Kina, ytterligere svekket krone og oljeprisen svinger.

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Økonomien i Kina svekkes raskt og blir trolig selvforsterkende med PMI tall under 50 som kom i går – det laveste på tre år i Kina. Det betyr at innkjøpssjefene i industrien, til tross for flere devalueringer og andre tiltak fra myndighetene tror på lavere aktivitet i kommende periode. Nedgangen på børsene i Asia i august har også satt råvarer som industrimetaller og spesielt olje under kraftig press. Men mandag kom nyheten om at OPEC er bekymret for den lave oljeprisen, samt at oljeproduksjonen i USA gikk en del ned i juni. Prisen på nordsjøolje har steget over 10 dollar fatet den siste uken, før den falt igjen i går til 49 dollar per fat i skrivende stund.

Ett strammere oljemarked vil være positive nyheter, særlig kombinert med at den norske kronen fortsatt holder seg meget svak. Fremdeles tror de fleste analytikere på en styrking av den norske kronen mot slutten av året, eksempelvis SEB anslo sist uke 8,90 norske kroner for en Euro i desember. Gjennomsnitt mot Euro i august var på 9,18, mot 9,35 i dag. Norsk PMI kom i dag på 43,3, som er det svakeste nivået siden finanskrisen i 2009. Dette er dårlig nyheter for arbeidsledigheten som trolig vil stige raskere og mer enn tidligere anslått.

Markedet for halvfabrikat er veldig splittet i forhold til bruksområder. Grovere akslinger i stål, skipsplater og lignende til offshore/skip har svak etterspørsel og dermed kort ledetid fra verkene. På tynnplater i aluminium og rustfritt er det lange leveringstider, Hydro Aluminium er i desember og Outokumpu og Acerinox (rustfritt) er i november. Bilindustrien og annen lettere industri går bra, særlig førnevnte etterspør stadig mer aluminium som betyr ingen ledig kapasitet for plater i 6000/7000-serien på valseverkene.

På ekstruderte produkter i aluminium er det bedre kapasitet, profiler leveres på 4-5 uker. Europa er nå tilbake fra ferie og det kan føre til at dette strekker seg litt utover høsten. Lavere råvarepris på LME og premie slår ut i noe lavere pris, men fallet demmes i stor grad opp av den svake kronen. På plast har situasjonen rundt PE, PP og PVC stabilisert seg. Balansen mellom tilbud og etterspørsel er bortimot tilbake, og varslene om dramatiske prisstigninger er trukket tilbake. Kronen er fortsatt svak i forhold til Euro og dollar, og vedvarer dette vil prisene på plastmaterialene også påvirkes. Prisen på kobber gikk ned i august, gjennomsnitts-prisen ble 44,27 kr/kg. Skrotprisen på stål er betydelig ned i september til 1390 kr/tonn for 520M.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER.



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08