23948sdkhjf

Spår rask innfasing av ny teknologi

Smarte roboter, tredimensjonale printere og ny materialteknologi lokker bransjefolk til teknisk messe på Exporama denne måneden. Verdens produksjonssystemer endrer seg lynraskt, mener eksperter.
– På flere områder står vi ved et vippepunkt hvor ny teknologi er moden for å fases inn i industriell produksjon. Messen vil gi et oppdatert innblikk i slike muligheter, sier Anita Helene Hall, direktør i Maskingrossisternes Forening.

Foreningen står bak Den Tekniske Messen, som arrangeres på Exporama Senteret ved Hellerudsletta utenfor Lillestrøm fra 15. til 18. september. Storparten av de besøkende vil være bransjefolk fra industri, offshore, miljø- og energisektoren, verksteder, offentlige etater og tekniske skoler.

– Men selv om dette er en ren fagmesse er også andre interesserte velkommen. Utstillerne og foredragsholderne våre vil tilby et høyaktuelt dypdykk i hva som skjer innen teknologi, produksjon og logistikk. Messen vil vise hva vi kan vente oss i en meget nær fremtid, sier Hall.
Om lag 100 utstillere er påmeldt. Antall besøkende ventes å bli et sted mellom 6000 og 8000.

Bredt seminarprogram
Årets tekniske messe blir nummer 17 i rekken, men valget av Exporama som arrangementssted er nytt av året.

– Dette er jo en messe som har tilstrømning fra hele Norge, og også fra en del andre land. Da er beliggenheten vår langs E6 mellom Oslo og Gardermoen et stort fortrinn. Samtidig er lokalene våre godt egnet til denne typen arrangementer, sier Rune Ø. Hansen, daglig leder i Exporama.
Det er lagt opp til et omfattende seminarprogram i tilknytning til messen. Her blir det faglig oppdatering i blant annet ny materialteknologi, robotutvikling og tredimensjonal printing.

– Innenfor 3D print er man kommet til en veldig avgjørende fase. Slik teknologi begynner for alvor å bli industrielt interessant også når det gjelder volumproduksjon. Eksperter fra en rekke land og fagmiljøer kommer til Exporama for å snakke om dette, sier messesjef Anita Helene Hall.

Én av foredragsholderne er Espen Sivertsen, gründer og daglig leder i Type A Machines. Den amerikanske bedriften ligger svært langt fremme i utviklingen av teknologi for volumproduksjon i 3D print, og er vert for en klynge av liknende teknologibedrifter i San Leandro i California.

Spår store endringer
– Dette tar av akkurat nå, fordi utstyr og løsninger har blitt så gode at 3D kan erstatte tradisjonelle produksjonssystemer for opptil 10000 deler. Vi ser starten på en megatrend som vil endre hele forsyningskjeden de kommende årene, sier Sivertsen.

Systemene fra Type A Machines omfatter både digital design og fabrikasjon. I tilvirkingen brukes for det meste plastbaserte materialer, som til dels også inneholder metaller. En lansering av metallbaserte printere er også under planlegging.

– 3D gjør det mulig å produsere lokalt og i små skalaer. Den økonomiske risikoen reduseres, og kostnader til frakt, logistikk og lagring synker. Derfor er dette skiftet også svært miljøvennlig.
Samtidig åpner teknologien helt nye muligheter til å lage produkter spesielt tilpasset den enkelte bruker.

– Det gjelder ikke minst innen helse, sport og kroppsbeskyttelse. Ved å scanne hodet kan vi for eksempel lage en sykkelhjelm som passer perfekt til brukeren. Det samme gjelder spesialtilpasning av utstyr som ørepropper og skosåler. Mulighetene er egentlig uendelige, sier Sivertsen.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047