23948sdkhjf

Ny nedtur på alle fronter

Norsk PMI er nå på 45,8
Innkjøpssjefsindeksen norsk PMI steg fra 44,2 til 45,8 i juli. Foruten lagerindeksen, peker samtlige delindekser ned under 50. Dermed fortsetter nedturen i norsk industri inn i tredje kvartal. Det melder NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk.

- Den eneste indeksen som viser vekst er lager av råvarer og innsatsfaktorer. Fortsatt nedgang i både ordrer og produksjon viser at disse lagrene med stor sannsynlighet ble kjøpt inn til en forventning som ikke har slått til, kommenterer Svein-Egil Hoberg i NIMA.

Etterdønninger
Mens norsk industri ser ut til å slite med etterdønninger fra store nedbemanningskutt- og usikkerhet i oljebransjen, er det optimisme å spore flere andre land.

- Norske innkjøpere gir klart uttrykk for at industrien opplever en nedtur på alle fronter. Det er interessant at norsk industri sliter med nedgang mens PMI-rapporter fra land som Sverige, England, Tyskland, Italia og USA viser vekst. Dette er vanligvis land vi i Norge sammenligner oss mer, uttaler Hoberg.

Usikkert i juli
-Produksjonsindeksen falt marginalt fra 45,5 i juni til 45,4 i juli, mens ordreindeksen steg fra 44,0 i juni til 46,0 i juli. Dermed peker indeksen mot et fortsatt fall i ordreinngangen i juli, men i et noe lavere tempo enn i forrige måned, forteller Hoberg.

Ordreinngangen fra eksportmarkedet var noe bedre enn i juni, mens ordreinngangen for hjemmemarkedet fortsatte å falle. Sysselsettingsindeksen steg fra 41,5 i juni til 42,6 i juli. Fallet i industrisysselsettingen, som har vedvart siden i fjor høst, ser dermed ut til å fortsette.

Som vanlig er antall respondenter i juli lavere enn andre måneder, noe som øker usikkerhet ved tallene, skriver NIMA.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078